HV+DPPO přiznání*student s.o.s!

• (neregistrovaný)

7. 12. 2006 0:25

Dobrý den všem!
    Potřebuji nutně poradit s příkladem. HV mám snad dobře, ale všude píší, že vypočteme daň.povinnost a zaúčtujeme 591x341
    Jenže už nepíšou, zda ještě v roce,za který je dan vypočtena.
    Např.2006 vyjde 100000,- HV jak tedy postupuji dále s daní a do přiznání pak vyplním neuznatelný výdaj 591?
    Prosíííím! Prokousal jsem se až sem a jsem v koncích!
    Děkuji moc!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 12. 2006 15:33

LeaX (neregistrovaný)

Re: HV+DPPO přiznání*student s.o.s!
      Daň z příjmů se v účtu také vztahuje ke konkrétnímu roku. Její zúčtování představuje obvykle poslední zápis do účta roku, kterého se týká.
      Postup prací:
      * zaúčtování účetních případů roku
      * zůstatky rozvahových účtů doložím dokladovou inventarizací (sice nepovinné, ale v praxi nezbytné) - zjistí se případné nesrovnalosti vzniklé z různých důvodů (od případné nepozornosti, uklepnutí se, až po chyby z neznalosti apod.)
      * je vhodné si projít i náplň jednotlivých výsledkových účtů
      * zpracování dańového přiznání (HV bez skupiny 59 - viz zadání dotazu, tj. hrubý HV)
      * vyčíslení daňové povinnosti
      * zaúčtování daňové povinnosti k datu uzávěrky - pro kontrolu zůstatek na účtu 341 obvykle odpovídá doplatku uvedenému v daňovém přiznání (za předpokladu neexistence nedoplatků)
      * čistý HV zjistíte z rozdílu hrubého HV a sk. 59 (tj. poč. zůstatek účtu 431 k 01.01. následujícího roku)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).