Prodej poloviny rodinného domu.

• (neregistrovaný)

10. 12. 2006 0:30

Před 6 lety jsme s bratrem zdědili rovným dílem po rodičích rodinný domek. Bratr jej po celou dobu využívá, já nemohu (bydlím jinde). Chtěl bych se vyrovnat, ale bratr nemá zájem domek prodat, ani "moji" půlku dle odhadu (cca půl mil.) odkoupit. Jak mám postupovat, abych někdy ze svého dědictví něco měl? Domek nelze rozdělit na 2 samostatné části a tak prodej jen mé poloviny není praktický možný. Děkuji za každou radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 12. 2006 8:47

graver (neregistrovaný)

Re: Prodej poloviny rodinného domu.
      Velmi častý problém, který má naštěstí i pár mimosoudních řešení:
      1. a) využití nemovitost: pokud váš btratr využívá nemovitost celou, je povinnen vám platit nájem (když nechce, tak teprve soud)
      b) umožňuje-li to dispozice, můžete se dohodnout, že budete nějakou část pronajímat
      2. Prodej: spoluvlastník má opci, takže bratrovi formálně nabídněte odprodej své části. Pokud to odmítne, máte volné ruce k prodeji. Ideální podíl se prodává spekulativně - nějaká realitka ho od vás jistě koupí.
      3. Zástava: ideální podíl můžete samozřejmě použít jako ručení na půjčku, hypotéku...

Ve všech případech ztrácí váš bratr nad vaší částí rozumnou kontrolu, což by ho mělo přimět k prodeji.

• 10. 12. 2006 11:34

Ilona L. (neregistrovaný)

Manžel měl se svým bratrem stejný problém, ale nechtěl to hnát k soudu. Bratr nakonec celý dům pronajal a splácel - nesplácel nám půlku baráku- Je to už 11 let a ještě dluží pár desítek tisíc. Máme s ním ale docela dobré vztahy a doufáme, že k úhradě dluhu snad někdy ještě dojde.

• 10. 12. 2006 20:12

Martin (neregistrovaný)

Děkuji všem za rady, stále však nevím, jak postupovat u soudu. Jakou žalobu - na co, za kolik Kč kolek ap. Zatím jsem si psal úspěšně jen žaloby s návrhem na vydání platebního rozkazu. Díky za doplnění.

• 11. 12. 2006 9:10

právník (neregistrovaný)

Podílové spoluvlastnictví lze zrušit a vypořáda i soudem - podejte návrh.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).