Dobropis k vydané faktuře

• (neregistrovaný)

11. 12. 2006 10:16

Dobrý den,

potřebuji vystavit dobropis k vydané faktuře na vrácené zboží. Fakturu mi odběratel (s.r.o) neuhradil a ani již neuhradí.

Zboží je vráceno kvůli tomu, že je firma v likvidaci a končí. Problém je v tom, že jsem podnikatel-fyzická osoba a bojím se, aby po mě odběratel nemohl ještě vyžadovat úhradu vystaveného dobropisu. Je nezbytné nějakým způsobem v dobropisu zdůraznit, že odběratel splatnou fakturu neuhradil? Bohužel se jedná o nesolidního klienta, takže budu velmi rád za každou radu.

Mnohokrát děkuji za odpověď.

Karel

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 12. 2006 11:22

hanka (neregistrovaný)

Re: Dobropis k vydané faktuře
      K dobropisu mu můžete přiložit zápočet, kde započtete vzájemně tyto faktury. Pošlete doporučeně

• 11. 12. 2006 12:22

Karel (neregistrovaný)

Děkuji za informace. Předpokládám, že zápočet vytvořím zcela jednoduše tak, že identifikuji oba subjekty, vyčíslím hodnoty neuhrazených faktur a zahrnu hodnotu vystaveného dobropisu. Opět si nechám tento dokument potvrdit a vrátit doporučeně. Pokud by bylo ještě nezbytné něco do zápočtu doplnit, buďte prosím tak laskavá a sdělte mi to. Mnohokrát děkuji.

• 11. 12. 2006 13:17

Hanka (neregistrovaný)

Nezapomeňte ještě na to, že za platný dobropis se pokladá ten, který je podepsán od odběratele a odběratel na něj uvede datum,ke kterému ho zaúčtoval do UCE. Pro vás znamená, že nemáte právo si dobropis zaúčtovat před tím než bude dobropis potvrzený, poté ho zaúčtujete ke dni DUZP jaký uvede odběratel na dobropisu.

Do zápočtu je vhodné uvést, že se jedná o dohodu o vzájemném započtení pohledávek a závazků dle § 364 zákona č. 513/1991 Sb. Obchodního zákoníku

• 11. 12. 2006 14:10

Karel (neregistrovaný)

Ještě jednou mnohokrát děkuji za rady. Příjemný zbytek dne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).