Zvyšující se mzda a průměrná náhrada

• (neregistrovaný)

11. 12. 2006 10:53

Dobré poledne,
    když do naší firmy nastoupí nový zaměstnanec, tak první 3 měsíce se mu zvyšuje mzda. Př. v dubnu má 81, květnu 86, červen 88. Prosím jak v tomto případě určit průměrnou náhradu za svátky, dovolenou atd. Kolegyně to dělala tak,že napr. v dubnu dala průměrnou náhradu 81, v květnu 86 a červnu 88. Může to tak být? Kdo nám může uložit pokutu za špatný výpočet průměrného výdělku?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 12. 2006 11:00

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Zvyšující se mzda a průměrná náhrada
      Nedodržujete Zákon o mzdě, od nového roku ZP. Průměrný výdělek vždy podle předchozího čtvtletí podle skutečně odpr.doby a k tomu nálež.výdělku(bez náhrad) , pokud není odpracováno alespoň 22 dnů ( od nového roku 21 dnů) , tak výdělek pravděpodobný.To znamená, že za duben můžete dát 81,- pokud
      by neodpracoval uvedený počet směn(vč.náhrad) ve 2,čtvrtletí a tento průměr pak bude platit celé 3.čtvrtletí.

• 11. 12. 2006 11:12

katka (neregistrovaný)

Takže mám tomu rozumnět tak,že když nastoupí v dubnu, tak podle hrubé mzdy v dubnu mu vypočtu pravděpodobný výdělek a ten pak bude platit i v květnu a červnu (i když se mu zvyšuje v květnu a červnu mzda). Nebo mám nějak promítnout zvyšování mzdy v květnu a červnu již do průměrné náhrady (výpočtu pravděpodobného výdělku) za měsíc duben? Kdo nám může uložit pokutu za špatný výpočet pravděpodobného výdělku?

• 11. 12. 2006 11:31

Za duben-květen- červen vypočítáte průměrný výdělek(ze skutečně dosažených výdělků). Jen pokud nebude mít v tomto 2,čtvrtletí alespoň 22 atd. ,pak použijete pravděpodobný a to je takový, kterého by dosáhl,kdyby pracoval. Záleží na Vás jak si výpočet pravděpodobného výdělku obhájíte. Měl by být objektivní a srovnatelný se serovnatelnými zaměstnanci. Např. bude pracovat jen v dubnu, dala bych jen za duben, protože ještě nepracoval v květnu a v červnu - není zapracovaný a srovnatelný s ostatními prac.,kteří vykonávají stejnou práci.

• 11. 12. 2006 11:39

katka (neregistrovaný)

Mě jde o to,že zaměstnanec dne 1.4. nastoupil do pracovního poměru, takže nemá zatím nic odpracováno. V dubnu má mzdu 81, květnu 86 a červnu 91. Jak prosím spočítat pravděpodobný výdělek pro náhradu za duben?

• 11. 12. 2006 12:06

Hodinový pravd.výdělek je 81,-. Denní je krát denní úvazek, měsíční je denní krát 21,74.

• 11. 12. 2006 12:08

katka (neregistrovaný)

>>>>>>první 3 měsíce se mu zvyšuje mzda. Př. v dubnu má 81,
      >>>>>>květnu 86, červen 88. Prosím jak v tomto případě
      >>>>>>určit
      >>>>>>průměrnou náhradu za svátky, dovolenou atd. Kolegyně
      >>>>>>to
      >>>>>>dělala tak,že napr. v dubnu dala průměrnou náhradu
      >>>>>>81,
      >>>>>>v květnu 86 a červnu 88. Může to tak být? Kdo nám
      >>>>>>může
      >>>>>>uložit pokutu za špatný výpočet průměrného výdělku?
      >>>>> Nedodržujete Zákon o mzdě, od nového roku ZP.
      >>>>>Průměrný výdělek vždy podle předchozího čtvtletí
      >>>>>podle
      >>>>>skutečně odpr.doby a k tomu nálež.výdělku(bez náhrad)
      >>>>>,
      >>>>>>>

>>
      >>Mě jde o to,že zaměstnanec dne 1.4. nastoupil do
      >>pracovního poměru, takže nemá zatím nic odpracováno.
      >>V
      >>dubnu má mzdu 81, květnu 86 a červnu 91. Jak prosím
      >>spočítat pravděpodobný výdělek pro náhradu za duben?
      >Hodinový pravd.výdělek je 81,-. Denní je krát denní
      >úvazek, měsíční je denní krát 21,74.

A mohu pravděpodob. výdělek 81 použít i pro květen a červen když se mi zvýší hodinová mzda a já již při výpočtu dubnové výplaty vím, že v květnu a čevnu se mzda zvýší?

• 11. 12. 2006 12:30

Ano. Záleží jen na Vás. Někdo při dalším použití prům. výdělku
      používá již jednou použitý( pravděpodobný), někdo znova počítá duben plus květen pro další použití. Já bych vollila první již vysvětlovanou variantu.

• 11. 12. 2006 12:32

katka (neregistrovaný)

Děkuji Vám za radu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).