Re: Zvyšující se mzda a průměrná náhrada
Nedodržujete Zákon o mzdě, od nového roku ZP. Průměrný výdělek vždy podle předchozího čtvtletí podle skutečně odpr.doby a k tomu nálež.výdělku(bez náhrad) , pokud není odpracováno alespoň 22 dnů ( od nového roku 21 dnů) , tak výdělek pravděpodobný.To znamená, že za duben můžete dát 81,- pokud
by neodpracoval uvedený počet směn(vč.náhrad) ve 2,čtvrtletí a tento průměr pak bude platit celé 3.čtvrtletí.
Takže mám tomu rozumnět tak,že když nastoupí v dubnu, tak podle hrubé mzdy v dubnu mu vypočtu pravděpodobný výdělek a ten pak bude platit i v květnu a červnu (i když se mu zvyšuje v květnu a červnu mzda). Nebo mám nějak promítnout zvyšování mzdy v květnu a červnu již do průměrné náhrady (výpočtu pravděpodobného výdělku) za měsíc duben? Kdo nám může uložit pokutu za špatný výpočet pravděpodobného výdělku?
Za duben-květen- červen vypočítáte průměrný výdělek(ze skutečně dosažených výdělků). Jen pokud nebude mít v tomto 2,čtvrtletí alespoň 22 atd. ,pak použijete pravděpodobný a to je takový, kterého by dosáhl,kdyby pracoval. Záleží na Vás jak si výpočet pravděpodobného výdělku obhájíte. Měl by být objektivní a srovnatelný se serovnatelnými zaměstnanci. Např. bude pracovat jen v dubnu, dala bych jen za duben, protože ještě nepracoval v květnu a v červnu - není zapracovaný a srovnatelný s ostatními prac.,kteří vykonávají stejnou práci.
>>>>>>první 3 měsíce se mu zvyšuje mzda. Př. v dubnu má 81,
>>>>>>květnu 86, červen 88. Prosím jak v tomto případě
>>>>>>určit
>>>>>>průměrnou náhradu za svátky, dovolenou atd. Kolegyně
>>>>>>to
>>>>>>dělala tak,že napr. v dubnu dala průměrnou náhradu
>>>>>>81,
>>>>>>v květnu 86 a červnu 88. Může to tak být? Kdo nám
>>>>>>může
>>>>>>uložit pokutu za špatný výpočet průměrného výdělku?
>>>>> Nedodržujete Zákon o mzdě, od nového roku ZP.
>>>>>Průměrný výdělek vždy podle předchozího čtvtletí
>>>>>podle
>>>>>skutečně odpr.doby a k tomu nálež.výdělku(bez náhrad)
>>>>>,
>>>>>>>
>>
>>Mě jde o to,že zaměstnanec dne 1.4. nastoupil do
>>pracovního poměru, takže nemá zatím nic odpracováno.
>>V
>>dubnu má mzdu 81, květnu 86 a červnu 91. Jak prosím
>>spočítat pravděpodobný výdělek pro náhradu za duben?
>Hodinový pravd.výdělek je 81,-. Denní je krát denní
>úvazek, měsíční je denní krát 21,74.
A mohu pravděpodob. výdělek 81 použít i pro květen a červen když se mi zvýší hodinová mzda a já již při výpočtu dubnové výplaty vím, že v květnu a čevnu se mzda zvýší?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 12. 2006 10:53
Dobré poledne,
když do naší firmy nastoupí nový zaměstnanec, tak první 3 měsíce se mu zvyšuje mzda. Př. v dubnu má 81, květnu 86, červen 88. Prosím jak v tomto případě určit průměrnou náhradu za svátky, dovolenou atd. Kolegyně to dělala tak,že napr. v dubnu dala průměrnou náhradu 81, v květnu 86 a červnu 88. Může to tak být? Kdo nám může uložit pokutu za špatný výpočet průměrného výdělku?