Dobrý den,
Pokud jste se ale rozvedla, nechtěla vypořádání SJM buď prodejem, nebo s tím, že si manžel nechá dům a vás vyplatí, a souhlasila jste s tím že bude majetek evidován jako společný ( ale ne jako společné jmění manželů ) tak pravděpodobně nejste v dobré situaci, o společný maj. se strany starají buď rovným dílem, případně poměrem, který společný majetek vlastní. Tedy i o náklady a daně. Na druhou stranu měla by jste nárok i na případné poměrné výnosy z tohoto maj ( např. z nájemného ), ale vás bývalý manžel vám asi případné výnosy dobrovolně hlásit nebude, náklady které platit ( i za vaší část ) pokud si je schovával asi prokáže.
Kontaktujte právní pomoc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 7. 2017 12:37
Dobrý den,
obracím se na uživatele tohoto fóra s následujícím problémem.
Před 18 lety jsem se rozvedla a společný dům jsem nechala k užívání manželovi.
Neřešila jsem vyrovnání s tím, že jednou bude dům sloužit našim dětem, nebo vnukům.
Nový život jsem začala zcela bez prostředků.
V katastru nemovitostí dům dál funguje jako společný nemovitý majetek.
Nyní je bývalý muž v nesnázích a domáhá se alikvotní části finanční částky, kterou za ona léta platil v rámci domovní daně.
Asi na to skutečně právo má, ale dům užívá sám a opravdu jsem takové jednání nečekala po tom, když jsem mu vše nechala bez jakékoliv náhrady.
Může se někdo vyjádřit k tomuto problému?
Moc děkuji. Majka