Daň z nemovitosti

• (neregistrovaný)

2. 7. 2017 12:37

Dobrý den,
    obracím  se na uživatele tohoto fóra s následujícím problémem.
    Před 18 lety jsem se rozvedla a společný dům jsem nechala k užívání manželovi.
    Neřešila jsem vyrovnání s tím, že jednou bude dům sloužit našim dětem, nebo vnukům.
    Nový život jsem začala zcela bez prostředků.
    V katastru nemovitostí dům dál funguje jako společný nemovitý majetek.
    Nyní je bývalý muž v nesnázích a domáhá se alikvotní části finanční částky, kterou za ona léta platil v rámci domovní daně.
    Asi na to skutečně právo má, ale dům užívá sám a opravdu jsem takové jednání nečekala po tom, když jsem mu vše nechala bez jakékoliv náhrady.
    Může se někdo vyjádřit k tomuto problému?
    Moc děkuji. Majka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 7. 2017 21:44

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

Pokud jste se ale rozvedla, nechtěla vypořádání SJM buď prodejem, nebo s tím, že si manžel nechá dům a vás vyplatí, a souhlasila jste s tím že bude majetek evidován jako společný ( ale ne jako společné jmění manželů ) tak pravděpodobně nejste v dobré situaci, o společný maj. se strany starají buď rovným dílem, případně poměrem, který společný majetek vlastní.   Tedy i o náklady a daně.  Na druhou stranu měla by jste nárok i na případné poměrné výnosy z tohoto maj ( např. z nájemného ), ale vás bývalý manžel vám asi případné výnosy dobrovolně hlásit nebude, náklady které platit ( i za vaší část )  pokud si je schovával asi prokáže.

Kontaktujte právní pomoc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).