Re: Faktura v Kč - část zaplacena v EUR
Kurz je důležitý u přijaté platby pro vystavení daňového dokladu na přijatou platbu.
Pokud vystavíte doklad na plnění, odečtete jednotlivé daňové zálohy, tak zůstatek rozdíl základ daně + DPH = celková částka, kterou uvedete v Kč a pro informace v EUR (kurzem dne vystavení faktury). Pokud přijde částka jiná, tak to už je kurzový rozdíl a nemá vliv na hodnoty ve faktuře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 12. 2006 10:22
Chci se zeptat, zda je v PÚ možné následující:
- Celá zakázka je vedena v Kč, tj. celková cena výrobku byla dohodnuta v Kč (já jsem výrobce)
- První zálohu zaplatil odběratel v Kč
- Druhou zálohu zaplatil v EUR
- Další zálohy (až do celkové ceny) by rád platil v EUR, protože jich má hodně
Je možné i nadále vést celou zakázku v Kč, tj. po přijetí peněz ze zálohy v EUR tuto částku přepočítat na Kč, z toho udělat daňový doklad.
Předpokládám, že by to tak šlo, jak ale udělat závěrečnou platbu, když kurz se bere až po přijetí peněz? Pokud tedy budu vědět, že ze zakázky zbývá doplatit třeba 1000,-Kč, nebudu vědět, na kolik EUR mám vystavit poslední fakturu.
Nebo to udělat tak, že zbývající malý doplatek udělat v Kč? Odběratel by s tímto souhlasil, ale nějak si nejsem jistý, zda je takovéto mixování měn u jedné zakázky možné?
Děkuji,
Petr Veit