Re: záloha na zboží dodané v r.2007
1). Pokud vedete DE, tak nesmíte vystavit DD k přijaté platbě - § 21 odst. 3. a § 26 odst. 1: " pokud plátci nevznikla povinnost přiznat daň při přijetí platby před uskutečněním plnění, daňový doklad při přijetí platby nesmí vystavit."
Povinni přiznat daň jste až dnem uskutečnění zd. plnění
( § 13 a § 14).
2). Pokud vy zaplatíte zálohu předem a jde o zálohu na dodávku zboží, pak uplatnit DPH můžete pouze ze zálohy zaplacené plátci, který vede účetnictví a to na základě DD.
Pokud by plátce DPH, kterému hradíte zálohu, vedl DE a vystavil vám DD, nemůžete si uplatnit DPH na vstupu, jelokož musí postupovat viz, bod. 1. Vy nemáte nárok na odpočet DPH dle § 72 odst. 1 vám vzniká nárok na uplatnění odpočtu daně dnem, ke kterému vznikla povinnost přiznat daň na výstupu a ta u plátce vedoucího DE vzniká až dnem uskutečnění zd. plnění.
3). Pokud by se jednalo o služby nebo dodávku zboží, které se přefakturovává v souvislosti s nájmem nemovitostí, pak při přijetí zálohy DD nesmí vystavit ani plátce, který vede účetnictví.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
12. 12. 2006 10:49
Prosím o radu, pročítala jsem příspěvky kolem této problematiky a docela jsem se do toho zamotala. Jde o DE.
Zjistila jsem, že pokud vystavím zálohovku a přijde mi platba, jsem povinna vystavit na tuto platbu daňový doklad a odvést DPH ke dni přijetí platby, i když zboží skutečně dodám třeba v následujícím roce. To je mi myslím jasné.
Ale v případě, že já zaplatím zálohu na zboží v letošním roce, o kterém vím, že mi bude dodáno až v roce příštím, jsem FO(DE), je zde taktéž možné uplatnit odpočet DPH ještě v letošním roce, nebo až v příštím roce po vystavení konečné faktury na zboží? Jedná se o nákladné zařízení, na nějž prodejce vyžaduje 50% zálohu. Ještě jeden dotaz. Má tato záloha vliv na daň z příjmu?
Jedná se o částku kolem 300.000,-Kč.
Děkuji moc všem, vím, že se to tu omílá pořád dokola, může mi to prosím někdo ještě jednou vysvětlit?