Záloha na zboží dodané v r.2007

• (neregistrovaný)

12. 12. 2006 10:49

Prosím o radu, pročítala jsem příspěvky kolem této problematiky a docela jsem se do toho zamotala. Jde o DE.
    Zjistila jsem, že pokud vystavím zálohovku a přijde mi platba, jsem povinna vystavit na tuto platbu daňový doklad a odvést DPH ke dni přijetí platby, i když zboží skutečně dodám třeba v následujícím roce. To je mi myslím jasné.
    Ale v případě, že já zaplatím zálohu na zboží v letošním roce, o kterém vím, že mi bude dodáno až v roce příštím, jsem FO(DE), je zde taktéž možné uplatnit odpočet DPH ještě v letošním roce, nebo až v příštím roce po vystavení konečné faktury na zboží? Jedná se o nákladné zařízení, na nějž prodejce vyžaduje 50% zálohu. Ještě jeden dotaz. Má tato záloha vliv na daň z příjmu?
    Jedná se o částku kolem 300.000,-Kč.
    Děkuji moc všem, vím, že se to tu omílá pořád dokola, může mi to prosím někdo ještě jednou vysvětlit?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 12. 2006 12:43

Anonymní (neregistrovaný)

Re: záloha na zboží dodané v r.2007
      1). Pokud vedete DE, tak nesmíte vystavit DD k přijaté platbě - § 21 odst. 3. a § 26 odst. 1: " pokud plátci nevznikla povinnost přiznat daň při přijetí platby před uskutečněním plnění, daňový doklad při přijetí platby nesmí vystavit."
      Povinni přiznat daň jste až dnem uskutečnění zd. plnění
      ( § 13 a § 14).
      2). Pokud vy zaplatíte zálohu předem a jde o zálohu na dodávku zboží, pak uplatnit DPH můžete pouze ze zálohy zaplacené plátci, který vede účetnictví a to na základě DD.
      Pokud by plátce DPH, kterému hradíte zálohu, vedl DE a vystavil vám DD, nemůžete si uplatnit DPH na vstupu, jelokož musí postupovat viz, bod. 1. Vy nemáte nárok na odpočet DPH dle § 72 odst. 1 vám vzniká nárok na uplatnění odpočtu daně dnem, ke kterému vznikla povinnost přiznat daň na výstupu a ta u plátce vedoucího DE vzniká až dnem uskutečnění zd. plnění.
      3). Pokud by se jednalo o služby nebo dodávku zboží, které se přefakturovává v souvislosti s nájmem nemovitostí, pak při přijetí zálohy DD nesmí vystavit ani plátce, který vede účetnictví.

• 12. 12. 2006 20:19

Jarka (neregistrovaný)

Re: záloha na zboží dodané v r.2007
      Děkuji moc!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).