Re: Nedokončené zakázky - moc prosím o r
Splátky na co? Kdy dojde ke zdanitelnému plnění - už došlo a teď to budou splácet a vy se tváříte, že to je hotové ale ve skutečnosti to teprv budete dělat? Nebo to je částečné plnění - vždycky kousek uděláte a vyfakturujete? Každopádně když vystavíte konečnou fa - rozpustíte nedokončenou výrobu, jestli máte nějaké dodávky jen vyzálohované a nemáte na ně konečné faktury můžete zaúčtovat dohadné položky. Jestli je to postupné plnění, postupovala bych stejně - založila bych podzakázku a, b, c, a tak dál. Kromě daně z příjmů si pohlídejte DPH.
Děkuji za reakci.
Na počátku jsme převzali "staveniště", na které dodáváme postupně materiál dle smluveného harmonogramu a postupně dochází na místě plnění k montáži a pokud je harmonogram dodávek plněn, odběratel hradí splátky dle smluvně stanovéného jakéhosi splátkového kalendáře. Odběratel prozatím nic fyzicky nepřebírá, přebere na základě předávacího protokolu celé dílo až po odzkoušení funkčnosti - to bude příští rok. To co bude k 31.12. namontováno bude prozatím nefunkční zařízení - do doby než bude celé dokončeno. Proto si myslím, že bych měla nepřebraný materiál (+ služby) vyčíslit jako nedokončenou výrobu. Jen splátky nevím, jestli mám tedy účtovat jako výnosy příštích období (obdobně jako jsou např. platby nájemného dopředu.....)???
Jde spíše o platby na zařízení, které se teprve vyrábí (v místě plnění - tj.u odběratele), o profinancování jeho výroby.
Doufám, že už je to teď pochopitelnější :-))
evidujete veškeré náklady na tuto zakázku (mateirál, služby,..) a minimálně ve výši těchto nákladů musíte účtovat 121/611. Vyskladněný materiál, nakoupené služby budou zase v nákladech. Takto je základ (rozdíl) 0Kč. Píšu minimálně, protože hodnota nedokončené zakázky by měla být povýšena o režie spojené s touto zakázkou (telefony, cestovné,...) Režie si stanovuje každá firma a kalkulaci režií i zakázky (stav účtu 121) musí předložit při kontrole FÚ. Je nutno brát zřetel, že je nutno účtovat tak, aby věcná a časová souvislost byla dodržena.
Režii do ocenění nedokončené výroby nedávám a zatím to nikomu nevadilo. Materiál, nakoupené služby a mzdy tam být musí, ale proč si přidělávat práci s režií. Ty přijaté platby, jak je popisujete mi připadají spíš jako zálohy. Jaký splátkový kalendář, když jste nic nepředali, nemyslí tím platební (jako je třeba na zálohy na elektřinu)? Jak bude vypadat konečná faktura, odečtou se tam ty platby nebo ne? Já bych asi účtovala o nedokončené výrobě a ty platby bych brala jako zálohy.
Děkuji Ditto, taky jsem to dosud evidovala jako Vy, ale vystavovali jsme dosud zálohy, až nyní ve smlouvách se uvádí jednotlivé platby s označením "splátky" (důvod neznám, dle mého špatně použitý termín - spíše by měly být platby - to mi to zase zavařili!!!!!). Nejsem si jistá, zda mám evidovat jako zálohy, když z pohledu DPH jsme nevystavovali nejprve proforma fakturu a poté daňový doklad, ale rovnou daňový doklad.
Příště již vím, že máme trvat na zálohách, ale pro tentokrát nevím, jak z toho ven.
Při konečném vyučtování zakázky není problém vystavit daňový doklad, kde uvedu celkovou částku a od toho odečtu všechny uskutečněné platby. Jen se obávám účtovat teď o zálohách, když jsme nevystavovali zálohové faktury. Ale je pravda, že k zálohám na elektřinu jsou zasílány rovnou daňové doklady (platební kalendář), ale mají tam upozornění, že odpočet je možný až na základě platby.
To jsme tam bohužel neuváděli. Co teď s tím, fakt nevím???!!!!!
Ditto, díky za povzbuzení. Taky mi přijde logické udělat to tak. Když jsem nad tím uvažovala, tak jsem zjistila, že bych i dost zkreslila výsledky letošního a příštího roku, kdybych platby zahrnula do výnosů letos.
Vyšel by mi nyní obrovský zisk a příští rok veliká ztráta. Letos by se to FÚ určitě líbilo, ale příští rok by měli určitě námitky.....
Pokud "převedu" zakázku do dalšího roku vyjde mi v obou letech poměrně slušný zisk......
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 12. 2006 12:17
Jak postupovat v případě zakázek, které budou dokončeny v příštím roce. V letošním jsme nakoupili některý materiál, na některý jsme zaplatili jen zálohy. K předání celé zakázky dojde až v příštím roce. Odběratel nám zaplatil už k splátky (ne záloh) dle smlouvy a další budou následovat příští rok, kdy dojde i k ukončení a zaplacení doplatku.
Jak mám účtovat. Vyčíslit nedokončenou výrobu a evidovat na konci roku na 121 a co se splátkami od odběratele? Mám zdanit? Když nemám v podstatě náklady(jsou v nedokončené výrobě).
Jsem z toho zoufalá, protože zaplatit daně a čekat další rok na vrácení není možné. Děkuji