Dobrý den,
součástí daňového přiznání za rok 2017 u Vás budou:
1) Příjmy ze závislé činnosti, které uvedete do daňového přiznání ve výši dle potvrzení od zaměstnavatele. Do DP uvedete samozřejmě i pojistné hrazené zaměstnavatelem nad rámec hrubých mezd a sražené zálohy na daň z příjmů.
2) Příjmy ze živnosti, ke kterým si můžete uplatnit paušální výdaj (řemeslná živnost = výdaj 80 % z hodnoty příjmů), pro rok 2017 je novelou zákona o daních z příjmů č. 170/2017 Sb. účinnou od 1. 7. 2017 zrušeno ustanovení § 35ca, které omezovalo uplatnění daňového zvýhodněn na děti v případě, že poplatník uplatňuje paušální výdaje.
3) Peněžitá pomoc v mateřství ani rodičovský příspěvek do DP nepatří, jde o osvobozený příjem.
Daňové zvýhodnění na druhé dítě uplatníte již za měsíc březen.
Pro rok se zvýšila sleva na druhé a třetí dítě, na druhé dítě činí sleva (pro celý rok 2017 zpětně) 19 404 Kč..
Na první dítě tedy uplatníte daňové zvýhodnění ve výši 13 404 Kč/rok, na nově narozené dítě uplatníte 10/12 z roční částky 19 404 Kč.
V souvislosti se souběhem OSVČ a závislé činnosti doporučuji, abyste si prověřila, zda správně platíte pojistné z titulu OSVČ ("OSVČ vedlejší") a zda jste souběh oznámila též své zdravotní pojišťovně.
S pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 8. 2017 16:43
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak budu řešit daňové přiznání pokud jsem na mateřské placené zestnavatem...tedy od 21.7. na rodičovské.Od konce června mám ŽL-zamecnictvi, daně chci paušálně takže prý 80% a příjmy počítám bez odečtení výdajů cca 150000... plus do toho pracuji u svého zaměstnavatele ale na jiné pozici od 3.7. na dohodu o pracovní činnosti...tady počítám příjmy kolem 70 000 a platí se mi sociální a zdravotní pojištění..mám 2 děti z toho jedno se mi narodilo 6.3. A druhé je starší. Děti bych si chtěla dát do dani. Dekuji za odpoved