Hlavní navigace

Osvč a změna účtu

  • (neregistrovaný)

    28. 8. 2017 17:50

    Zdravím,

    Jsem OSVČ, nepláte DPH ale identifikovaná osoba. Měním číslo bankovního účtu. Jak nahlásit změnu úřadům?

    a) VZP: tam vím, je to Přihláška a evidenční list pojištěnce

    b) Finanční úřad: tam váhám. Vím, že je to formulář "Oznámení o změně registračních údajů". Musím to ale opravdu hlásit? Mám pocit, že při založení živnosti jsem ani účet nedával.

    Pokud ano, mám dát jako identifikovaná osoba u možnosti "Používán pro ekonom. činnost (pouze pro účely DPH)" možnost ANO nebo NE?

    c) Jak je to u ČSSZ? Díval jsem se, že u registrace se číslo účtu nedává.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 8. 2017 10:55

      bez přezdívky

      Dobrý den,

      na finanční úřad oznamte změnu skrze Vámi uváděný formulář (http://www.financnisprava.cz/assets/tiskopisy/5111_3.pdf?201504230822).
      Při registraci identifikované osoby jste jistě nahlásil své číslo účtu, potom jste povinen do 15 dnů ode dne změny (údajů nahlašovaných při registraci) oznámit jejich změnu. Údaje, jejichž změna se hlásit NEMUSÍ, jsou uvedeny zde: http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/fs-organy-financni-spravy/Seznam_udaju_logo.pdf

      Jako identifikovaná osoba vykonáváte "ekonomickou činnost" ve smyslu § 5 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty. U účtu, na který přijímáte platby z této činnosti, nebo platíte z něj svým dodavatelům, zvolte možnost "ano".

      Platby vůči ČSSZ sice mohou být uskutečněny skrze složenku, tak je teoreticky možné, že účet ve vztahu k ČSSZ nepoužíváte, ale v praxi je to naprosto výjimečné. Proto doporučuji oznámit změnu účtu i na ČSSZ, aby platby byly správně párovány, resp. aby případný přeplatek, který můžete mít po podání Přehledu, byl adresován na správný účet. V tomto případě doporučuji zaslat mail přímo zaměstnankyni, která spravuje Vaše údaje (viz vyúčtování za minulé období, kde naleznete buď přímo mail, nebo telefonní číslo).

      S pozdravem

      Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).