Re: Poslední záloha na zdrav. a soc.poj.
Většinou ano. Naše OSSZ bere zvýšenou zálohu (i nad maximální částku), ale vrací druhou platbu v měsíci. Se zdravotními pojišťovnami jsem zatím neměla potíž, co jsme poslali, to brali:-)
Podotýkám, že se nikdy nejednalo o spekulativní platbu, kterou by OSVČ chtěla v příštím roce na jaře vrátit.
Mám stejné zkušenosti. Jedna platba v měsíci je OK, dvě v měsíci = problém zejména pro SSZ, jediná možnost je jim tam aspoň zavolat a domluvit se s nimi, proč posíláte víc a ať to nevracejí. Dle nějakého paragrafu sociálka dokonce musí vracet druhé platby - odkaz na zákon nevím, ale dvakrát mi to úřednice na sociálce ukazovali v zákoně, že to tak je.
Pokud Vám přijde na kontrolu FÚ a zjistí, že platíte víc než-li máte povinnost vyškrtá Vám to z nákladů /výdajů/. Podle zákona o dani z příjmu musíte platit jen částky, které máte zákonem uložené i přesto, že víte, že se Vám lépe daří a budete v příštím roce doplácet. Částka navíc se bere jako spekulativní pro umělé snížení daňového základu.
Ani já nesouhlasím. Něco jiného je úmyslně přestřelit platbu pojistného o 50-100 tisíc s tím, že vím, že mi to příští rok vrátí, ale chci tím ušetřit daně. Ale něco úplně jiného je spočítat si před koncem roku, že budu doplácet XY peněz a raději to zaplatit v prosinci. První příklad je poněkud diskutabilní, druhý by měl být (dle mého) naprosto OK.
Při místním šetření nám bylo sděleno, že se jedná o překročení ustanovení ZDP §25 odstavec 1 písmeno j. Jde o výdaje nad limity stanovené tímto zákonem nebo zvláštními předpisy. Např. cestovné, které je zákonem stanovené můžete překročit rovněž, ale na své náklady, hrazené ze zisku. Stejně se postupuje při úhradách sociálního a zdravotního poj. Musíte platit tolik, kolik vám vyšlo v ročním přehledu. Míń platit nesmíte a víc můžete, ale není to v souladu se zákonem. Protože se jedná o na odkaz na další zákon. Radši to dodržuju a nevystavuju se tak soudní při s FÚ. Zdravím všechny do nového roku.
A v návaznosti na § 24/2/f by si kontrolní pracovníci neměli plést přirážky k pojistnému (dle z.č. 589/1992 a 592/1992) s platbami zvýšených záloh. Současně by se zákonů znalí poplatníci neměli obávat využívat svá práva (a to v reálném čase, nejen u soudů). Asi vám to nedali písemně, nebo že by to napsali do protokolu???
Každý se můžeme mýlit, bez omylů to při současném stavu zákonů nelze, ale je třeba přiznat svou chybu, ať je na straně kohokoliv.
Takže nedejte se zastrašit, i když budete držet "ústa" a krok, stejně vám nic neodpustí.
OK: napíšu jasnější příklad:
Mám povinnost zaplatit za celý rok 20tisíc pojistného (dle předch.roku). Dle výsledku aktuálního uzavíraného roku mi vychází, že budu doplácet za aktuální rok ještě 10 tisíc. Pak je myslím zcela v pořádku, když těch 10 tisíc doplatím už v prosinci a ne až v březnu. Ale netroufla bych si obhajovat, proč za těch samých podmínek někdo v prosinci zaplatil 50 tisíc na pojistném.
Snad obhajitelné by bylo, kdyby ten dotyčný měl vystavené neuhrazené pohledávky ve značné výši a měl přislíbeno jejich proplacení před koncem roku, leč bylo doplaceno až v lednu. Pak bych si troufla tvrdit, že to přeplacené pojistné souviselo s očekávanými příjmy - viz faktury číslo ....
Na školení před 2roky nám ing.(jméno není podstatné)řekl,že toto je optimalizace ,kterou si můžeme ovlivnit daně.Na OSSZ mi řekli,že tato optimalizace(rozumná!!!)musí být provedena před poslední zálohou.Jinak OSSZ hned vše vrací.VZP ČR nevrací.Snad vám to pomůže příští rok.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 12. 2006 17:57
Chci odeslat poslední platbu na zdrav. a soc.poj. za 12.měsíc ve vyšší částce než jsem posílal doposud dle Přehledu za r.2005. Můžu tak učinit bez nějakých následků ? Děkuji.