Hlavní navigace

Založení výtvarného ateliéru

  • (neregistrovaný)

    24. 9. 2017 20:32

    Dobrý den,
    plánuji otevřít výtvarný ateliér s kurzy pro děti. Zajímalo by mě, co všechno budu potřebovat zařídit?
    V případě co musím zařídit, kdybych časem chtěla zaměstnat brigádníky na DPP? Nebo je možná příkazní smlouva? Jaké jsou rozdíly?

    Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den. Valeryia Lasko

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 10. 2017 21:23

      petr.cizek2 (neregistrovaný)

      Dobrý den,

      k provozování uvedeného podnikání se vyžaduje živnostenské oprávnění v oborech "Mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů, školení, včetně lektorské činnosti" a "Provozování kulturních, kulturně-vzdělávacích a zábavních zařízení, pořádání kulturních produkcí, zábav, výstav, veletrhů, přehlídek, prodejních a obdobných akcí". Jedná se o živnosti volné, pro kterou není nutné doložení žádné speciální kvalifikace. Živnost vám vyřídí na kterémkoliv živnostenském úřadu nebo online zde.

      Z hlediska prostor, kde bude činnost vykonávána, je nezbytné schválení těchto prostor pro daný typ užívání příslušným stavebním úřadem. Pokud prostory pro tento účel schváleny nejsou, je nutné provést jejich rekolaudaci. Pro ověření, zda dané prostory budou vyžadovat kolaudaci na zamýšlený účel, doporučuji toto konzultovat ještě přímo na příslušném stavebním úřadem.

      Zaměstnání osob na DPP je obecně přípustné, pokud celková doba výkonu činnosti nepřesáhne 300 hodin ročně. Pokud měsíční odměna nepřesáhne 10.000 Kč, neodvádí se z výdělku zdravotní ani sociální pojištění.

      Příkazní smlouvu pro tento typ činnosti nedoporučujeme, může být vyložena jako obcházení povinnosti vykonávání práce v pracovním poměru.

      S pozdravem

      Petr Čížek
      www.ZalozFirmu.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).