Těhotenství ve zkušební době - výpověď?

• (neregistrovaný)

2. 1. 2007 20:48

Po dokončení studií jsem začala pracovat, práce mi však nevyhovovala, tak jsem ve zkušební době odešla a během 3 týdnů si našla jinou práci. Zde mám také zkušební dobu na 3 měsíce. Při nástupu jsem zjistila, že jsem těhotná. Jsem v kritické situaci. Vím, že mě zaměstnavatel může ve zkušební době vyhodit, i když jsem těhotná. Co kdybych mu to neoznámila? Může z toho být nějaký postih? Budu mít nárok na mateřskou dovolenou a posléze na rodičovský příspěvek, pokud mě ve zkušební době vyhodí (celkem s předchozím zaměstnáním budu mít odpracovaných pouze 5 měsíců)? Prosím poraďte, jak postupovat. Nemůžu si dovolit být teď bez práce..

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 1. 2007 22:25

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Těhotenství ve zkušební době - výpov
      Pokud nevykonáváte práci, která by Vaše těhotenství ohrožovala, pak to nemusíte nikomu sdělovat. Pokud Vám přece jen ukončí pracovní poměr ve zkušební době a nebudete mít nového zaměstnavatele, zaregistrujte se na ÚP. Jednak budete pojištěna státem a jednak se Vám doba evidence na ÚP bude počítat do doby pojištění, potřebné k tomu, abyste měla nárok na mateřské dávky. Jednou z podmínek pro nárok na mateřské dávky je totiž také to, že musíte nasčítat dohromady 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před skutečným dnem porodu. Do těchto dnů se počítají kal. dny, kdy jste měla zaměstnavatele, kdy jste byla vedena na ÚP, kdy jste pobírala nemocenské dávky v ochranné době, kdy jste si hradila nemocenské pojištění jako OSVČ. A protože by Váš pracovní poměr skončil v době, kdy už jste těhotná, máte ochrannou dobu 6 měsíců. To znamená, že pokud v době 6 měsíců od skončení prac. poměru nastoupíte na MD (což musí být 6 týdnů před porodem), pak budete mít nárok na mateřské dávky na základě nynějšího zaměstnání. Nebo v této době můžete onemocnět a marodit až do dne před nástupem na MD, i když tento by měl být později než 6 měsíců od skončení poměru. Pak by také byl nárok na mateřské dávky.
      Rodičovský příspěvek s tím nesouvisí, na ten má nárok jeden z rodičů do 4 let dítěte a podmínkou je nedávat dítě maldší 3 let do předškol zařízení na víc než 5 dnů v měsíci a dítě starší 3 let na víc než 4 h denně.

• 3. 1. 2007 22:14

MirkaM (neregistrovaný)

Re: Těhotenství ve zkušební době - výpov

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).