Hlavní navigace

Neplátce daně fakturuje službu s místem plnění v EU/třetí zemi

  • 7. 11. 2017 10:36

    Dobrý den,

    mám dotaz z oblasti DPH. Máme nově založené s.r.o., které zatím nepřekročilo obrat 1 mil. Kč jako jednu z podmínek pro povinnou registraci k DPH. Zvažujeme dobrovolnou registraci. Firma se zabývá servisem obráběcích strojů a tyto služby poskytuje jak v tuzemsku, tak i v zahraničí, od čehož se odvíjí i místo plnění. V případě ČR fakturujeme bez DPH jako neplátce daně. Nyní budeme mít první servis v EU a budeme fakturovat osobě registrované k dani v jiné členské zemi.

    Pokud to chápu správně, měli bychom se zaregistrovat jako indentifikovaná osoba k dani a to do 15-ti dnů od provedení služby. Vznikají nám ale nějaké daňové povinnosti ve členské zemi EU případně třetí zemi? Až budeme plátci DPH, bude třeba zrušit registraci jako identifikovaná osoba?

    Předem děkuji za odpověď.

    Pavel Včelák

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 11. 2017 12:53

      bez přezdívky

      Dobrý den pane Včeláku,

      pro správné určení místa plnění, což je pro uplatnění DPH klíčové, je důležité přesně identifikovat co a komu poskytujete. Předpokládám, že Vašimi odběrateli budou osoby povinné k dani, tedy podnikatelské subjekty (celý další text se tímto předpokladem řídí). Tolik k odpovědi na otázku "komu" je služba poskytována.

      Ohledně vymezení poskytované služby připadají v úvahu tyto varianty:

      A. Služba se standardním určením místa plnění dle § 9 odst. 1 ZDPH
      B. Služby - práce na movité hmotné věci - § 10g ZDPH
      C. Služba vztahující se k nemovité věci - § 10 ZDPH, případně nařízení Rady č. 282/2011, je-li servisovaný stroj pevně spojen s nemovitostí, musíme uvažovat i tuto variantu

      Ad A.
      Místo plnění se řídí sídlem odběratele, prvním poskytnutím služby se stáváte identifikovanou osobou (§ 6i ZDPH), zákon ani Směrnice nestanoví žádný limit, dle § 97 ZDPH se musíte do 15 zaregistrovat, potom podáváte souhrnné hlášení o plněních, která do EU poskytujete. Daňové přiznání identifikovaná osoba podává jen v případě, že byste za dané zdaňovací období nějakou daň sami přiznávali, což se v uvedeném modelu (poskytování služby podnikateli do EU) nemůže stát. Ve státě odběratele Vám nevznikají žádné povinnosti, funguje tzv. reverse-charge, tedy daň platí odběratel služby.
      Osobou identifikovanou k dani se stáváte výhradně v situaci, kdy odběratel sídlí v EU, budete-li poskytovat službu do třetích zemí, IO se nestáváte.

      Ad B.
      Místo plnění je tam, kde je služba skutečně poskytnuta. Pravděpodobně tedy rovněž v jiném státě EU. To ovšem neznamená, že var. A. a var. B. mají shodné daňové dopady. V této variantě se nestáváte identifikovanou osobou. KDO daň ve státě místa plnění odvádí, tedy, zda odběratel či dodavatel, tedy zda se musíte ve státě odběratele registrovat k DPH, se řídí daňovými předpisy příslušného státu EU. Je ovšem pravděpodobnější, že opět bude fungovat reverse-charge, tedy že daň odvede odběratel.

      Ad C.
      Místo plnění je tam, kde se nemovitá věc nachází. Stejně jako ve variantě B., otázka, kdo daň odvádí, není harmonizována. Je tedy třeba postupovat dle místních předpisů a zjistit, zda je to odběratel (pravděpodobnější situace) nebo dodavatel a budete se muset v daném státě EU registrovat a platit DPH. Ani v této variantě se z hlediska povinností vůči českému FÚ nestáváte identifikovanou osobou.

      Indentifikovaná osoba, na rozdíl od plátce, nemá nárok na odpočet. Je tedy ke zvážení, zda se rovnou nezaregistrovat jako plátce DPH. Je však třeba vzít v úvahu všechny vstupy, výstupy, obrat, administrativní zátěž s tím spojenou a další aspekty.

      S pozdravem

      Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).