Hlavní navigace

Prosím paní Jiřku

  • (neregistrovaný)

    8. 2. 2007 21:29

    Dobrý večer paní Jiřko,
    obracím se na Vás s prosbou a několika dotazy.
    Firma se rozhodla zaměstnat lidi z ústavu soc. služeb na 4 hod denně. Nejsem si úplně jistá, jak k těmto zaměstnancům přistupovat. Mohla by jste mi prosím poradit co vše jako organizace musíme?
    - přihlásit na soc. a na ZP do 8 dnů?
    - na jaké slevy na dani mají nárok?
    - jak je to s minimální mzdou?
    - kam jim posílat výplatu, když mají jen vkladní knížky?
    - co když některý z nich omarodí, chová se jako klasický zaměstnanec? - tedy přinese neschopenku a posíláme ji na OSSZ?

    .........dál mě nic nenapadá,ale určitě toho bude víc

    Prosím poradíte mi, případně mi doporučte, kde najdu potřebné info. Raději to ale mám od Vás, máte přehled.
    Ještě jedna věc mě napadla, chceme zaměstnat chlapce, kterému je 17 let, má nárok na slevu na dani? Není tady nějeká zvláštnost?

    Díky moc. J.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 2. 2007 23:36

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Prosím paní Jiřku
      V první řadě potřebujete vyjádření lékaře o vhodnosti prací pro ně. Nechte to vyhodnotit Vaším závodním lékařem.Dále mě napadá, zda jsou svéprávní - pokud ne, museli byste vše projednávat se zástupcem. Jinak s nimi uzavíráte normální pracovní smlouvy nebo bych spíše upřednostnila dohody o pracovní činnosti. Pokud v nich sjednáte dovolenou, budou mít na ni nárok. Jinak doh. o pr. činnosti má tu výhodu, že zaměstnanec pracuje dle potřeb, někdy méně jindy více, ale v průměru za sjednané období, nejdéle za rok, ne více než 20 h týdně. Výpovědní lhůta je 15 dní a nenáleží odstupné.V Zákoníku práce se podívejte na zaručené mzdy - do loňska to byly minimální mzdové tarify, které se vztahují k druhu práce. Ti, co mají částečný nebo plný důchod mají zaručenou mzdu nižší. Jinak vše jako ostatní zaměstnanci - přihlásíte je na sociálku, zdravotní pojišťovnu. Podepíší Vám daňové prohlášení a mají nárok na slevy - na poplatníka (pokud nejde o starobní důchodce), na částečnou nebo plnou invaliditu... Neschopenky také jako ostatní (plně invalidní mají hrazenou nemocenskou jen 84 kal. dnů v roce). MZda se vyplácí v hotovosti na pracovišti, pokud se nedomluvíte jindy a jinde. Já nevím, jak na tom jsou mentálně, zda jim dávat peníze do ruky nebo se domluvit s ústavem...
      Neplnoletí také mají nárok na daňové slevy podle zákona (na poplatníka, na studenta). Nesmí pracovat víc než 6 h denně. O smlouvě musí být informován jeho zákonný zástupce.

    • 9. 2. 2007 10:08

      J. (neregistrovaný)

      Re: Prosím paní Jiřku
      Paní Jiřko, děkuji moc.
      Nejspíš s nimi uzavřeme pracovní smlouvu na 4 hod., to lze, že?
      Oni jsou všichni svéprávní, ale určitě jsme vše probírali i se zástupci ústavu.
      Zaručená mzda je 8000 a když uzavřeme smlouvu na 4 hod., znamená to, že musí dostat nejméně 4000,- ?
      V čem je výhodnější dohoda o pracovní činnosti? Jen v možnosti práce dle potřeby?
      Možná se ptám hloupě, ale nerada bych, aby jsme udělali něco špatně.
      Ještě jednou děkuji.

    • 9. 2. 2007 15:51

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Prosím paní Jiřku
      U dohody o prac. činnosti nejste svázáni §, které se týkají důvodu výpovědi (nadbytečnost, rušení, přesun zaměstnavatele apod.) a s tím související nárok na odstupné. Nejste svázáni ani délkou výpovědní doby (nejméně 2 měsíce). U DOPČ, když toho člověka nechcete nebo potřebujete, tak mu prostě dáte výpověď (bez důvodu), s 15ti denní výpovědní dobou, ktrá běži ode dne předání výpovědi. Žádné odstupné. Nenáleží dovolená ani náhrada za svátek, pokud nejsou výslovně sjednány. Pokud pro ně v některý den nebudete mít práci, nebudou pracovat, nemusíte jim hradit prostoje, jako je tomu u pracovního poměru. Prostě je povoláte, jak budete potřebovat - záleží ale taky na formulaci v dohodě.
      Jestliže jejich práce bude jednoduchá a spadají do té nejnižší zaručené mzdy, náleží jim při kratší práci jen poměrná část. Např. při 8 hodinovém úvazku 8000, při polovičním úvazku 4000. Ale pokud budou pracovat nějak nepravidelně (třeba kvůli svému postižení nebudou schopni vždycky přijít nebo Vy pro ně nebudete mít práci), pak je lepší neodměňovat je měsíční mzdou, protože ta se používá, když má pravidelný rozvrh x h za týden a pracuje 5 dnů v týdnu. Já bych raději volila mzdu hodinovou, tj. 48,10/h. Předpokládám, že mají částečné nebo plné důchody a že jsou tedy zdravotně pojištěni státem. V tom případě odvádíte zdravotní pojištění pouze z dosažené mzdy a zaměstnanec nemusí doplácet odvod zdrav. pojištění do minima.

    • 9. 2. 2007 20:42

      J. (neregistrovaný)

      Re: Prosím paní Jiřku
      Tak jsem zjistila, že s nima budeme uzavírat dohody o prac. činnosti na 10 hod. týdně. Zatím tedy nevím jak budou odměňováni, ale ostatní zaměstnanci jsou úkolově. Jestli tomu dobře rozumím, tak musí dostat minimálně 48,10 na hodinu.Důchody mají, takže ZP bude jak píšete. Socilní platíme také z dosažené mzdy, že? V případě DPČ je ta při nemoci také třeba dokládat neschopenku, že?

    • 9. 2. 2007 23:38

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Prosím paní Jiřku
      Může být i úkol. Ale musí být takový, aby když ty peníze podělíte odpracovanými hodinami, si vydělali aspoň 48,10 Kč na hodinu. Sociální z dosažené mzdy. Protože se odvádí sociální pojištění, jsou nemocensky pojištěni. Takže při nemoci neschopenku. Pokud ještě nemáte žádné zaměstnance a nejste přihlášení na Kooperativě, je potřeba se také přihlásit pro povinné pojištění.

    • 10. 2. 2007 12:13

      J (neregistrovaný)

      Re: Prosím paní Jiřku
      Jste moc hodná, děkuju.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).