Hlavní navigace

Cestovní náhrady dozozčí rada

  • (neregistrovaný)

    13. 2. 2007 13:16

    Dle pokynu MF D-300 se za pracovní cesty považují také cesty členů statutárních orgánů, pokud se jednání konají na jiném místě než je sídlo společnosti. Pokud však budou cestovní náhrady poskytnuty dozorčí radě /není statutární ográn/ budou se považovat za nedaňové a zdanitelný příjem příslušné osoby? Pochopila jsem to dobře? To znamená,že z této částky bude odvedena daň a sraženo soc. a zdrav. poj.?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2007 21:02

      Pavel (neregistrovaný)

      Re: Cestovní náhrady dozozčí rada
      Podle § 6/1/c ZDP jsou příjmy ze závislé činnosti odměny členů statutárních orgánů a dalších orgánů právnických osob.

      Podle § 6/2 ZDP je poplatník s příjmy ze závislé činnosti dále v ZDP označen jako zaměstnanec a plátce příjmu jako zaměstnavatel.

      Podle § 7/1/a ZDP se za příjmy ze závislé činnosti nepovažují a předmětem daně nejsou náhrady cestovních výdajů poskytované v souvislosti s výkonem závislé činnosti.

      Podle § 24/2/zh ZDP jsou výdaji daňovými výdaji náhrady cestovních výdajů do výše stanovené zvláštním právním předpisem.

      Podle § 152 ZP se cestovními výdaji, za které poskytuje zaměstnavatel zaměstnanci cestovní náhrady, rozumí mj. výdaje, které vzniknou zaměstnanci při pracovní cestě.

      Podle § 42 ZP se pracovní cestou rozumí časově omezené vyslání zaměstnance zaměstnavatelem k výkonu práce mimo sjednané místo výkonu práce.

      Podle D 300 bod 33 k § 24/1 se za pracovní cesty považují také cesty členů statutárních orgánů vykonávané v souvislosti s výkonem této funkce, pokud se příslušná jednání konají na jiném místě, než je sídlo společnosti. Obdobně se posuzují i cesty jednatelů jako statutárních orgánů.

      Na základě výše uvedeného se domnívám, že v případě uzavření smlouvy o výkonu funkce, kde bude jako místo výkonu funkce sjednáno bydliště člena dozorčí rady (odchylné od sídla společnosti), platí:

      - cestovní náhrady jsou daňové pro společnost
      - cestovní náhrady nejsou předmětem daně u člena dozorčí rady
      - soc+zdr se z cestovních náhrad neodvádí, stejně jako se neodvádí z vlastních odměn členů DR

      Hezký večer!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).