Re: Odpočet na manželku
Odpočet na manželku se uplatní, pokud její příjem nepřesáhne za rok (tj. 12 měsíců) částku 38 040 Kč. Do tohoto příjmu se počítá - mzdy, nemocenská, peněžitá pomoc v mateřství. Nepočítá se rodičovský příspěvek, přídavky na děti. Řekla bych, že ani nejde uplatnit pouze za 11 měsíců. Buď celé nebo nic
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 2. 2007 14:00
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kolik kalendářních měsíců má manžel uvést do přiznání k dani FO za rok 2006 za odpočet na manželku, jestliže jsem v lednu 2006 pobírala mateřskou dávku ve výši cca 12 000 Kč a v únoru 2006 pouze 2 dny cca 750 Kč. Poté mi byl od února 2006 vyplácen rodičovský příspěvěk. Má uvést 12 měsíců tedy částku 4200 Kč? Nebo 11 měsíců (za každý měsíc poté 350 Kč)? V zákoně 586/1992 sb. §35ba odst. 1 písm b) není uvedena mateřská dávka a na FÚ mi řekli, že mám napsat čestné prohlášení, že jsem v 1-2/2006 pobírala mateřskou dávku ve výši cca 15 000 Kč a manžel si má počítat 12 měsíců, ale sami ani pořádně nevěděli. Nerada aby nás poté volali, že to máme špatně a na peníze budeme čekat do "konce roku".Děkuji za radu.
Gabina