Hlavní navigace

Prohlášení poplatníka nepodepsané a mzda

  • (neregistrovaný)

    26. 2. 2007 13:11

    Prosím o radu.

    1)Jak postupovat, když mi zaměstnanci i přes mou urgenci nepřišli podepsat Prohlášení??? Jak se zdaňuje, když ho nepodepíší?? A můžou ho podepsat dodatečně v průběhu roku a já to pak zohledním jakým způsobem - jako změnu v průběhu roku a opět jim začnu uplatňovat slevy????

    2) Bohužel jsem jim v lednových výplatnách uplatnila slevy neboť mě nenapadlo, že by to nepřišli podepsat (vykašlali se na to). Jak to mám teď opravit, abych měla tyto mzdy v pořádku???

    3) Když nepodepsali žádost o roční zúčtování, předám jim pouze potvrzení o příjmech,že???


    Děkuji moc, dělám to poprvé

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 2. 2007 13:14

      Helena (neregistrovaný)

      Re: Prohlášení poplatníka nepodepsané a
      Tak jim to dejte podepsat při výplatě a antidatujte to,je to pro ně mají menší daně,tak jim to vysvětlete a určitě to rádi podepíší,pokud vám nepřijde kontrola,tak se nic neděje
      a roční zúčtování dělat nemusíte

    • 27. 2. 2007 10:41

      Anna (neregistrovaný)

      Re: Prohlášení poplatníka nepodepsané a
      ***
      Jitko, záleží na vás, jak moc chcete být hodná, a jací jsou ti zaměstnanci, co se nedostavili. Já v takovýchto věcech vždycky vážím - samozřejmě, podpis se dá antedatovat, ale mnozí to pak berou na lehkou váhu a jsou přesvědčeni, že jejich daně jsou vaše starost a ještě vám vynadají...
      Pokud chcete vědět jaký je oficiální postup, tak
      1) Tomu co nepodepíše, srážíte zálohu na daň jako ostatním, s tím rozdílem, že nesmí být nikdy nižší než 20% (hranice, kdy v tabulkách je daň vyšší než 20% je někde nad 30000), a nesmíte mu odečítat slevu na poplatníka. Podepíšou-li dodatečně v průběhu roku (to je možné až do 15. února roku následujícího), zohledníte to v měsíci následujícím po dni podpisu.
      Podepíšou-li dodatečně i zpětně od ledna, může se to pak zohlednit v ročním zúčtování.
      2) Oprava ledna: vypočítáte, kolik mělo být sraženo (viz výše), rozdíl jim srazíte v nejbližší výplatě a odvedete finančnímu úřadu. Po skončení roku to zahrnete do Vyúčtování daně za firmu.
      3) Když nepožádali o zúčtování, nebudete dělat nic. ani jim nemusíte dávat potvrzení - to jste povinna jim vystavit pouze na jejich žádost, a to do deseti dnů od podání žádosti.

      Mějte se hezky.

    • 1. 3. 2007 9:02

      Ala (neregistrovaný)

      Re: Prohlášení poplatníka nepodepsané a
      Dobrý den! A můžu se zeptat jak to vyřešit, když sem jim slevu nedala, oni my prohlášení antidatovali a teď v únorové výplatě chtějí dorovnat leden do správné výše a hlavně chtějí slevy...?
      Dělám to také poprvé a začínám se ztrácet :(
      Moc děkuji za odpověď

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).