Odměna jednatele -zaměstnance v s.r.o..

• (neregistrovaný)

28. 2. 2007 15:56

Dobrý den,
    mohl by mně někdo poradit jestli si jediný společník a zároveň jednatel v s.r.o. musí vyplácet mzdu se všemi dopady na odvody?Výplata dividend, která je sice už z čistého zisku a podléhá 15% srážkové dani je stále výhodnější. Šlo by toto upravit ve společenské smlouvě nebo přes interní směrnici-zdůvodnit proč si mzdu nevyplácí atd.? Moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 2. 2007 16:45

dana (neregistrovaný)

Re: odměna jednatele -zaměstnance v s.r.
      My to řešíme tak,že je na dohodu, měsíčně dostáva 5.000,-hrubého-15% srážková a čistého to vychází asi 4.250,--to je za jednatelství.

• 28. 2. 2007 17:02

Jirka (neregistrovaný)

No prolistujte si toto fórum a odpovězte si sama, proč ta 15% srážka za jednatelství nejde. Dotaz je odpovězen tak 3* do měsíce.

• 28. 2. 2007 17:04

Pavel (neregistrovaný)

Obávám se, že Váš postup je v rozporu se ZDP.

Jednatel nemůže mít jednatelskou odměnu na dohodu (rozsudek MS Praha někdy z 1995). Jeho vztah ke společnosti je obchodně právní a nikoliv pracovněprávní.

Navíc zdanění 15% podle § 6/4 ZDP se netýká příjmů podle § 6/1/b kam spadají příjmy za práci společníků a jednatelů s.r.o.

Hezký den

• 28. 2. 2007 17:09

Pavel (neregistrovaný)

Domnívám se, že žádný předpis neurčuje, že by musela být vyplácena odměna za práci společníků a jednatelů s.r.o. I když na druhou stranu při znalosti rizika u funkce jednatele by to mělo být obvyklé.

Z doslechu ale vím, že jakási JUDr. Salačová (dříve MF ČR nyní MPSV) přednáší, že odměna jednateli musí být a to ve výši průměrné mzdy. Ale nějak svá tvrzení nedokládá §. A tak to beru jako jednu z fám, kterými nás za naše peníze státní úředníci zásobují. :-))

Hezký den

• 1. 3. 2007 1:14

xxl (neregistrovaný)

Ing.Sedláková z MF v brožuře s komentovaným ZDP říká: S jednatelem je nutno sepsat mandátní smlouvu na jednatelství + určit odměnu (mohla by být jemu doměřena, jde o obchodně právní vztah). Pokud jednatel pro společnost ještě pracuje, musí mít pracovní smlouvu (pracovně právní vztah). Odměny z obou smluv se proplácí a zdaňují podle § 6, t.j. jako zaměstnanci.
      Ale nenutím vás k tomu.

• 1. 3. 2007 7:19

tatana (neregistrovaný)

také jsem to zjišťovala a našla jsem výklad JUDr. Salačové , která v článku píše, že l z e d o p o r u č i t aby si jednatelé přiznávali alespoň částku 18000 Kč ročně a pak jsem ještě našla: ing. Jana Šírová (neznám, nevím kde pracuje a pro koho) vztah mezi společností a jednatelem při výkonu jeho fce je vztahem obchodněpr.,který se řídí OZ a to přiměřeně ustanoveními o mandátní smlouvě,pokud z ust.OZ nebo ze smlouvy nevyplývá jiné určen práv a povinností.Dle ust. o mandátní smlouvě se jedná o ú p l a t n ý vztah, proto jednatel má nárok na odměnu za výkon fce a náhradu účelně vynal.nákladů. Co tedy použít OZ § 566 a § 571 - tam to vypadá skutečně na výplatu odměny ...?

• 1. 3. 2007 8:04

dana (neregistrovaný)

Těch 5.000,-/měsíc a srážková daň 15% je od naší daňové poradkyně, máme to s jejím požehnáním, tudíž to tak děláme a hotovo.

• 1. 3. 2007 9:09

tatana (neregistrovaný)

jestli jste si spíše nezaměnili pojmy, pokud je stanovená jednatelská odměna ve výši 5.000 - NESMÍ být použita srážková daň ! pokud je to příjem ze ZČ - pracovní smlouva na výkon např. ředitele a nemá podepsáno, pak srážková ano

• 1. 3. 2007 22:02

Pavel (neregistrovaný)

>>>>Z doslechu ale vím, že jakási JUDr. Salačová (dříve MF ČR nyní MPSV) přednáší, že odměna jednateli musí být a to ve výši průměrné mzdy. Ale nějak svá tvrzení nedokládá §. A tak to beru jako jednu z fám, kterými nás za naše peníze státní úředníci zásobují. :-))
      >>>>
      >>>>Hezký den
      >>>
      >>>Ing.Sedláková z MF v brožuře s komentovaným ZDP říká:
      >>>S jednatelem je nutno sepsat mandátní smlouvu na
      >>>jednatelství + určit odměnu (mohla by být jemu
      >>>doměřena,
      >>>jde o obchodně právní vztah). Pokud jednatel pro
      >>>společnost ještě pracuje, musí mít pracovní smlouvu (pracovně právní vztah). Odměny z obou smluv se proplácí a zdaňují podle § 6, t.j. jako zaměstnanci. Ale nenutím vás k tomu.

>>také jsem to zjišťovala a našla jsem výklad JUDr.
      >>Salačové , která v článku píše, že l z e d o p o r
      >>u č
      >>i t aby si jednatelé přiznávali alespoň částku
      >>18000
      >>Kč ročně a pak jsem ještě našla: ing. Jana Šírová
      >>(neznám, nevím kde pracuje a pro koho) vztah mezi
      >>společností a jednatelem při výkonu jeho fce je
      >>vztahem obchodněpr.,který se řídí OZ a to přiměřeně ustanoveními o
      >>mandátní smlouvě,pokud z ust.OZ nebo ze smlouvy
      >>nevyplývá jiné určen práv a povinností.Dle ust. o
      >>mandátní
      >>smlouvě se jedná o ú p l a t n ý vztah, proto
      >>jednatel má nárok na odměnu za výkon fce a náhradu účelně vynal.nákladů. Co tedy použít OZ § 566 a § 571 - tam
      >>to vypadá skutečně na výplatu odměny ...?
      >
      >Těch 5.000,-/měsíc a srážková daň 15% je od naší
      >daňové poradkyně, máme to s jejím požehnáním, tudíž to tak
      >děláme a hotovo.

Víte, jsou asi jen dvě možnosti.

Buď jste radu špatně pochopila, nebo daňová poradkyně poskytla špatnou radu.

Ale každý, kdo umí číst, se může seznámit s § 6/1/b ZDP a § 6/4 ZDP.

Až na to přijde kontrola, tak budete mít prvotně problém Vy a pak se bude hledat viník. Já jsem pro prevenci, ale do ničeho Vás nenutím. :-))

Hezký večer!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).