Re: Společné zdanění-závislá činnost+pro
Jestli koupili nemovitost jako FO a pronajímají s.r.o. tak pronajímají někomu jinému, ne sobě. SRO je jiný subjekt. To je v pořádku. Pozor, měla by být dobře udělaná smlouva o pronájmu, neboť se zde jedná o spojené osoby a to by mohl být problém (cena obvyklá, a pod.) Pak také dávat pozor na to, co je nákladem sro a co výdajem fyzických osob. Zvláště jestli FO budou mít výdaje %.
Postup DP bude jak uvádíte.
Re: Společné zdanění-závislá činnost+pro
Jirko, díky za upozornění, mě by vůbec nenapadlo, že by mohla být na tu pronajímanou nemovitost, předpokládala jsem automaticky, že bytová potřeba.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 3. 2007 13:04
Manželé, vlastnící jednu akciovku a dvě sro. Jsou zaměstnanci jedné z těchto firem, takže závislá činnost-oba mají stejný příjem. Mají dvě studující děti. Pro jednu z těchto firem zakoupili a rekonstruovali budovu- jako fyzické osoby bez IČA- a na sebe mají také hypotéku.
Tomu svému sro tuto budovu pronajímají. Nyní chtejí udělat společné zdanění.
Takže, vezmu potvrzení příjmů ze ZČ,
příjem z pronájmu minus náklady 30%
úroky z hypotéky
zpracuji přílohu č. 5 a pak stejný postup jako u normálního SZ ?
Žádné doklady mi k tomu zatím nedodali - takže ani nevím, o jaké částky se bude jednat.
Prosím zkušené daňaře, je to tak vůbec možné ?
Není napadnutelné, že vlastně sami sobě pronajímají a uplatňují odpočet úroků ?
Moc děkuji za každou radu. M.