Re: Vývoz - den zdanitelného plnění
Odpověď najdete v §66. Vývoz je uskutečněn, pokud je zboží propuštěno do režimu vývoz, zboží VYSTOUPILO DO TŘETÍ ZEMĚ a výstup je potvrzen na daňovém dokladu.
Výstup do třetí země Vám tedy dokazuje jak jste správně usoudil výstupní razítko zahraniční celnice, nebo jiný důkazní prostředek (porvrzený CMR, dodací list apod.)
Re: Vývoz - den zdanitelného plnění
2) Ano, ale musíte si dávat pozor jestli se jedná o drobný nákup určený ke spotřebě v zahraničí, nebo jestli nákup nebude pořízením zboží z EU.
Jestli to byl nákup nějaké drobnosti zaměstnance na služeb. cestě o které by se dalo říci, že je určena ke spotřebě na místě (mapy, psací potřeby apod) Váš postup je správný.
Pokud jste ale pořídli nějakou věc, kterou jste následně dovezli do ČR a budete ji tady používat, tak se jedná o poříz. zboží z JČS - §16 zák. o DPH, a musíte provést samovyměření daně jako u normálního pořízení z EU.
Když nechcete žádat o vrácení DPH, základem daně je částka vč.daně., a cizí DPH si dáte do nákladů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 3. 2007 17:48
Poradí mi někdo, jak určím den zdanitelného plnění při vývozu mimo EU? Je to den uvedený na razítku české celnice nebo den na razítku zahraniční celnice. Jedna účetní mi říkala, že je to ta česká celnice, ale já si spíše myslím, že zahraniční.
A ještě bych měla dotaz ohledně platby kartou v zahraničí. Pokud nakupuji přímo v zahraničí a mám zahraniční doklady, tak k DPH, které je na dokladech uvedeno, přistupuji jako k neplátci tzn. nikde se mi do přiznání k DPH tyto doklady nepromítají a celou sumu dávám hned např. na 501/221? Nebo je to jinak? Moc děkuji za rady.