Re: Roční zúčtování – potvrzení evidence
Měl by skutečně donést potvrzení o evidenci za ÚP. Jestliže vám to nepřinesl, tak bych mu řekla, že neprovedu roční zúčtování (vy ho vlastně ani provést nemůžete, protože nedoložil celý rok). Dejte mu potvrzení o zdanitelných příjmech a ať si daně udělá sám.
xxx
já ho požaduji a navíc od zaměstnance nechávám podepisovat čestné prohlášení, že při evidenci na ÚP nikde nepracoval (alespoň u nás na potvrzení z ÚP není nikde zmínka o tom, že by dotyčný při evidenci někde pracoval - mohou být docela problémy při RZD)
Ze zákona se takové potvrzení či čestné prohlášení nevyžaduje, rovněž v publikacích ,kde jsou výklady se toto zdůrazňuje, že nic takového nemusí přikládat. Vše podepisuje již ve svém Prohlášení daň poplatníka - praxe je však opravdu jiná, sama také potvrzení z ÚP vyžaduji k doložení doby,která jinak "chybí" než se nechat dodatečně b...t od FÚ při kontrole.
>>>>Prosím, zaměstnanec mi nedoložil potvrzení o době
>>>>evidence na Úřadu práce v roce 2006,
>>>>Požádal si v lednu 2007 o roční zúčtování. Byli jsme
>>>>domluveni že do února mi toto potvrzení přinese k
>>>>dnešnímu dni nic nedonesl, roční zúčtování můžu
>>>>udělat
>>>>nejdéle v březnové výplatě mzdy. (vím že termín pro
>>>>doložení podkladů je do 15. února)
>>>>Chtěla bych se zeptat jestli potřebuji toto potvrzení
>>>>pro roční zúčtování, nebo by mělo stačit pouze
>>>>podepsané prohlášení poplatníka.
>>>>Děkuji
>>>xxx
>>>v zákoně ale také je, že přeplatek na dani (což v tomto případě může klidně být - i v řádech stovek možná i tisíc Kč) se předepisuje k úhradě zaměstnavateli, který přeplatek zavinil a ten ho může požadovat na zaměstnanci. Pokud už u vás dotyčný zaměstnanec nebude pracovat, tak po kom bude Váš nadřízený požadovat náhradu? Takže se držím hesla "Důvěřuj, ale prověřuj".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 3. 2007 11:35
Prosím, zaměstnanec mi nedoložil potvrzení o době evidence na Úřadu práce v roce 2006,
Požádal si v lednu 2007 o roční zúčtování. Byli jsme domluveni že do února mi toto potvrzení přinese k dnešnímu dni nic nedonesl, roční zúčtování můžu udělat nejdéle v březnové výplatě mzdy. (vím že termín pro doložení podkladů je do 15. února)
Chtěla bych se zeptat jestli potřebuji toto potvrzení pro roční zúčtování, nebo by mělo stačit pouze podepsané prohlášení poplatníka.
Děkuji