Hlavní navigace

Společné zdanění manž.- manželka pracuje

  • (neregistrovaný)

    14. 3. 2007 7:56

    Přeji krásný slunečný den! Prosím Vás, klient chce provést spol.zd.manželů, mají jedno nezletilé dítě, manželka pracovala celý rok, má nízký plat, zaměstnavatel posílal za ní zálohy z mezd. Není mi moc jasné (dělám to prvně), zda na to má nárok (splňuje všechna kriteteria?) A v Přiznání se vyplňuje manželka do kterých řádků? (Manžel pouze podniká) jen ve P5? Kam její zaplacenou daň od zaměstnavatele? Moc se omlouvám, ale už nad tím trávím kolik večerů a jen se už pletou § a nejsem si jista už ničím! Zadala jsem ji na ř. 501 Základ daně bez pojistného a ve 3 - nezdanitelné části životku . Moc děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 3. 2007 8:12

      Anna (neregistrovaný)

      Re: Společné zdanění manž.- manželka pra
      Dobrý den, pokud žijí ve společné domácnosti a vychovávají dítě, pak podmínky bez problémů splňují :-)
      K tomu přiznání - musíte vyplnit přiznání k DPFO pro každého z nich samostatně, celkem tedy 2 přiznání.
      Nejprve do jejich přiznání vyplníte ř. 31 - 42. Potom přejdete na přílohu č. 5. Přílohu 5 vyplníte tedy 2x - jednou pro ni a jednou pro něho, budou se lišit jen přehozením údajů ve sloupcích, ono Vás to navede. Dosadíte příjmy z ř. 31 - 42 do příslušných sloupců, uplatníte odpočitatelné položky v jednotlivých sloupcích a spočítáte polovinu společného základu daně.
      Vrátíte se do přiznání. Řádky 43 - 54 proškrtnete a na řádek 55 přenesete údaj z přílohy 5
      Dále postupujete standardně. V jednom přiznání uplatníte slevu na dítě (u toho manžela, který ho uplatňoval během roku).
      Zálohy na daň ze zaměstnání se vyplní na ř. 84. Pokud bude mít jeden z nich ve svém přiznání přeplatek a druhý nedoplatek na dani, u toho, kdo má přeplatek, je možno na poslední straně přiznání požádat o převedení části tohoto přeplatku na zaplacení nedoplatku toho druhého z manželů :-) doufám, že je to aspoň trochu srozumitelné...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).