Re: drobný majetek jak opravit?
Na to je velmi těžké odpovědět obecně. Uvědomme si, že každá firma je originální subjekt a má jiné potřeby z hlediska uplatňování nákladů, na evidenci majetku a také, což je velmi podstatné také na potřeby vykazování vlastního jmění firmy. I to jak zařadíte, odepíšete majetek i ten levnější Vám může rozvahově a výsledkově ovlivnit nejen HV ale i pohled banky při žádosti o úvěr apod.
My dáváme do dlouh.majetku HM již v ceně od 10tis.Kč podle vn.předpisu, ale pokud se dohodnu s jednatelem, tak i majetek nižší hodnoty s ohledem i na jeho charakter použití.
Tak se tužte, možná Vám poradí i další. Hezký den !
Díky, vím že je to složité ... Ale chci to vpodstatě udělat stylem jako Vy, hranici tak 15tis a pak případně ještě podle konkrétního drobného majetku.
Jinak se chci zeptat když po úpravě účtování o drobném dlouhodobém majetku a zvýšení hranice na 15tis budu mít stále až do vyřazení v evidenci i majetek který jsem tam účtoval doposud (např. pájka v ceně cca 3500,-) a přitom ve směrnicích bude hranice 15tis. co s tím?
Myslel jsem že stavající majetek do 15tis (již odepsaný) vyřadím (08|02) s poznámkou že jde o přeřazení do drobného majetku, ale někde jsem tu četl že by se to nemělo. Mně to zase příjde zavádějící mít ve směrnicích dlouhodobý drobný majetek 15-40tis a na účtech 022 a 082 a tedy i v rozvaze mít hodnoty i z majetku pod touto hranicí.
Aby to bylo zkorigováno dle nové úpravy jsem chtěl majetek vedený jako dlohodobý, ale pod novou hranicí z agendy dlouhodobého majetku vyřadit (08|02) a prostě zavést do evidence drobného majetku. Je toto možné ? Nebo tomu něco brání ?
Navíc tímto přeřazením by se i správně snížily hodnoty vystupující v rozvaze a tudíž tato pak odpovídala již novému účtování.
No tak to si nejsem zcela jistá, zda je to v souladu se standardy. Nechcete je na ú dlouh.majetku raději nechat až do úplného vyřazení-likvidace a podle nového jet u nově pořizovaného majetku ?
Já bych nechala staré být a změnila "systém" až od pořizování nového s platností od 2007.
Když ta směrnice bude platit od letoška ? A ta původní bude platit pro předchozí léta. Když se rozhodnu od letoška změnit třeba způsob účtování skladu , tak taky nebudu opravovat předchozí roky. Asi je to blbý příklad. Samozřejmě chápu, že chcete mít vše v jednom mustru, jen najít uličku, jak do napasovat na úč.standardy. Možná to opravdu jde. Jak jsem psala, tak já osobně bych si nepřidělávala práci a neřešila to. Stejně dříve či později ty staré žďorby vyřadíte.
No jde o to že tam mám i nějaky software a tak a ten předpokládaně nevyřadím nikdy :-( Takže bych to rád nějak zkorigoval ...
Jaké podmínky jsou nutné aby se mohl majetek vyřadit ? A jak se dokladuje evidence drobného majetku ? Myslím tím na to že jestli můžu korektně majetek vyřadit, a zapsat ho do evidence drobného majetku, tak by to podle mně byla korektní operace.
Čím se dokládá že v evidenci drobného majetku mám jen to co je skutečně koupeno firmou? pokud nakupnim dokladem, tak ten mám, a že se to při nákupu zaúčtovalo dlouhodobě a ted je to přeřazeno v drobným by nemělo vadit. Nebo ano ?
¨DNM nebo DHM můžete vyřadit způsoby :
1.prodej
2.likvidací (úplnou fyzickou)
3.v důsledku škody či manka
4.směnou
5.darováním
V případech vyřazení majetku se většinou účtuje ve dvou pčetních operacích : doúčtování nenulové zůst.ceny a vyřazení.
Já jsem o přeřazení do drobného majetku nikdy neslyšela a nikdy jsem se s tím nesetkala.
Myslím si, že není správné přeřazovat již jednou zařazený majetek. Pokud se jednou rozhodnu, že bude dlouhodobý, tak už o něm musím účtovat a evidovat ho jako dlouhodobý. Stejné je to i s drobným majetkem.
V evidenci drobného majetku byste měl mít uvedeného dodavatele,datum pořízení a č.dokladu, případně i zaúčtování do podrozvahové evidence - pak Vám musí sedět fyzický stav s účty podrozvah.evidence.
A teď už fakt musím makat jako šroub !
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 3. 2007 15:19
Zdravím,
díky diskuzím zde jsem si udělal již trochu názor kolem účtování drobného majetku. Účetní jednotka si stanoví cenovou hranici od které bude o drobném majetku účtovat jako o dlouhodobém, a z principu a povahy účtu 022 ho pak odepisuje minimálně 2roky.
Z toho co jsem pochopil je určení cenové hranice zcela na firmě a ta to má udělat tak, aby účetnictví věrně zobrazovalo stav firmy. To je vágní formulace a zde nastává problém.
Spousta firem a většina reakcí i tady prostě hranici 40tis danou zákonem o dani z příjmu prostě bere jako určující. Z pohledu daňového zákona to samozřejmě napadnutelné není, nicméně při případné kontrole účetnictví může být napadena právě věcná stránka vedení účetnictví.
Jak cenovou hranici určujete Vy ? Co byste dělali u počítačové firmy, která má pár počítačů a nějaký ten software, vše s cenami pod 20tis a tudíž by při hranici 40tis nevykazovala žádný hmotný majetek. Samozřejmě životnost počítačů je ve firmě průměrně předpokládáná 2roky, nicméně již po roce počítače zase nemaj skoro žádnou průkaznou hodnotu díky tempu rozvoje technologií. Nebylo by pak určení cenové hranice např. na 15tis a zařazení počítačů do dlouhodobého majetku právě ještě víc zkreslující než jejich případný odpis rovnou do spotřeby ?
Dostal jsem zde spoustu odpovědí typu, určete si hranici a to pod ní účtujte do spotřeby, to nad přes účty majetku a odpisujte min. 2roky. Mohli byste spíš nahodit nad čím se zamyslet při stanovení hranice, případně jakou byste ji stanovili Vy a zda to vůbec řešili ?
Díky