Re: Rodné číslo a zápočt.list!!!
Právě že jsem byla na školení v listopadu, tam nám říkali neuvádět, protože na to chodí kontroly/ Zákon na ochranu os.údajů/.
A teď ve středu jsem byla na Zákoníku práce a tam nám řekli, že RČ uvádět máme, protože je to hlavní a nezaměnitelný identif. údaj!!!
TAk jsem zmatená / jako vždy po každém školení !!! /////
Pokud to školil někdo z úřadu práce nebo z inspektorátu práce, tak se nedivím, že Vám takovou informaci řekl (s jejich výklady máme své zkušenosti). Ale odborník na prac. právo Vám něco takového v březnu 2007 neřekne.
Souhlasím, datum narození je dostatečným identifikačním znakem zaměstnance na záp.listu. Novelizovaný zákon o evidenci obyvatel č. 133/2000 Sb. (Hlava III. Rodná čísla) povoluje užívání r.č. jen se souhlasem občana nebo tam, kde to povoluje zvláštní zákon (viz § 13a). Obsah záp.listu upravuje zákoník práce (ZP) a ani v novelizovaném ZP nikde nenajdete, že by tento zákon vyžadoval na některém pracovněprávním dokladu uvádět rodné číslo. Naopak - zákony o důchodovém, nemocenském, sociálním nebo zdravotním pojištění nebo daň. zákony vyžadují uvádět rodná čísla, takže zaměstnavatel shromažďovat tento údaj musí, ale na PS, ZL a jiné personální doklady uvádět nesmí (bez souhlasu...).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 3. 2007 13:50
Prosím o konzultaci,
má se uvádět RČ na zápočt.listu nebo ne???
Děkuji