Hlavní navigace

Prodej půdního prostoru za opravu

  • (neregistrovaný)

    27. 3. 2007 11:10

    Dobrý den, prosím o radu, jakou smluvní formou lze ošetřit koupi půdního prostoru (pro účely půdní vestavby) za kompletní opravu střechy (výměna krytiny, laťování atd.), prodávajícím je zde společenství vlastníků domu (jehož jsem členem).
    Je to z právního hlediska vůbec možné?
    Děkuji za radu.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 3. 2007 11:54

      Pavel (neregistrovaný)

      Re: Prodej půdního prostoru za opravu
      Řeší to § 17-19 zákona č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů.

      Více se asi dozvíte na
      www.spolecenstvi.okinfo.cz

    • 28. 3. 2007 9:03

      právník (neregistrovaný)

      Re: Prodej půdního prostoru za opravu
      Půdní prostor je společné části domu, kterou nelze prodat. Pokud je již dův v katastru rozdělen na jednotky, je třeba uzavřít s vlastníky všech jednotek Smlouvu o výstavbě (za Vaše prostředky vznikne v domě další jednotka, proto se změní i velikost podílů k domu a pozenmku u všech jednotek). Není-li dům na jednotky v katastru rozdělen, pak je třeba uzavřít s majitelem Smlouvu o smlouvě budocuí nájemní nebo kupní, v půdním prostoru byt "za vlastní" vystavět a buď uzavřít s majitelem domu nájemní smlouvu (nájemné sjednáno, ale "předplaceno" tím, že jste majiteli zhodnotili jeho dům o 1 byt), nebo věřit, že majitel dům v katastru rozepíše na jednotky a tu "Vaši" Vám prodá.

    • 28. 3. 2007 9:44

      Vašek (neregistrovaný)

      Re: Prodej půdního prostoru za opravu
      Děkuji za rady, ještě jsem zapomněl dodat, že vlastníme jednotku přímo pod půdou, takže záměrem je stávající byt rozšířit.
      Dům je v katastru rozdělen na jednotky.

    • 28. 3. 2007 14:24

      Pavel (neregistrovaný)

      Re: Prodej půdního prostoru za opravu
      To na situaci nemá vliv, já uvedl §, Právník to převedl do češtiny. Na www.spolecenstvi.okinfo.cz se snad najde někdo, kdo tento postup má již za sebou.

      Není to jednoduché, ale děje se to poměrně často.

      Hezký den!

    • 29. 3. 2007 9:25

      právník (neregistrovaný)

      Re: Prodej půdního prostoru za opravu
      Dobrý den, prosím o radu, jakou smluvní formou lze
      ošetřit koupi půdního prostoru (pro účely půdní vestavby)
      za kompletní opravu střechy (výměna krytiny, laťování atd.), prodávajícím je zde společenství vlastníků domu (jehož jsem členem). Je to z právního hlediska vůbec možné?
      Děkuji za radu.
      Řeší to § 17-19 zákona č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů.
      Více se asi dozvíte na www.spolecenstvi.okinfo.cz

      Půdní prostor je společné části domu, kterou nelze prodat. Pokud je již dův v katastru rozdělen na jednotky, je třeba uzavřít s vlastníky všech jednotek Smlouvu o výstavbě (za Vaše prostředky vznikne v domě další jednotka, proto se změní i velikost podílů k domu a pozenmku u všech jednotek). Není-li dům na jednotky v
      katastru rozdělen, pak je třeba uzavřít s majitelem Smlouvu
      smlouvě budocuí nájemní nebo kupní, v půdním prostoru byt "za vlastní" vystavět a buď uzavřít s majitelem domu nájemní smlouvu (nájemné sjednáno, ale "předplaceno" tím, že jste majiteli zhodnotili jeho dům o 1 byt), nebo věřit, že majitel dům v katastru rozepíše na jednotky a tu "Vaši" Vám prodá.

      ěkuji za rady, ještě jsem zapomněl dodat, že vlastníme jednotku přímo pod půdou, takže záměrem je stávající byt rozšířit. Dům je v katastru rozdělen na jednotky.

      To na situaci nemá vliv, já uvedl §, Právník to převedl do češtiny. Na www.spolecenstvi.okinfo.cz se snad najde někdo, kdo tento postup má již za sebou. Není to jednoduché, ale děje se to poměrně často.
      Hezký den!

      Takže nejdříve musíte získat souhlas všech vlastníků jednotek se svým záměrem. Potom uděláte tzv. změnové Prohlášení vlastníka, které Vám musí podepsat všichni vlastníci všech jednotek v domě (změn výčtu společných částí domu o půdu nebo její část, zvětšení výměry Vaší jednotky a s tím spojená změna velikosti podílů ke společným částem domu a zřejmě i pozemku u všech jednotek) Změnové PV dát do katastru. Samozřejmě stavební povolení atd...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).