Hlavní navigace

Příjmy z pronájmu §9-energie paušálem

  • (neregistrovaný)

    27. 3. 2007 15:28

    Pronajímám byty a nebytové prostory. Vím, že podle pokynu D-190 a D 300 nezahrnuji zálohy za energie do svých příjmů a vydajů, pokud je tzv. zúčtovávám. Ale co když toto zúčtování nedělám, nájemci mi platí dohodnuté nájemmné včetně všeho a já jim nic nedofakturovávám. Mohu si tedy dát celý nájem do příjmů a skutečné náklady( včetně záloh na energie) v časovém sledu do výdajů?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 3. 2007 15:33

      Jana (neregistrovaný)

      Re: příjmy z pronájmu §9-energie paušále
      to tedy nemůžete.musíte jednotlivé položky rozúčtovat proti fakturám,to nejsou vaše příjmy ani vaše výdaje

    • 27. 3. 2007 15:45

      Soňa (neregistrovaný)

      Re: příjmy z pronájmu §9-energie paušále
      A když vím, že od nájemníků už žádné doúčtování nedostanu. Myslíte že stačí FÚ když v daném měsíci zúčtování napíši menší příjem z nájmu aby mi část těch peněz tedy pokryla jakoby vyúčtování energíí (pokud vyšel doplatek).

    • 27. 3. 2007 15:54

      Jana (neregistrovaný)

      Re: příjmy z pronájmu §9-energie paušále
      Já sice provádím u dvou bytu zúčtování záloh energií proti fakturám, ale u jednoho bytu to tak nemám a tam protože nezúčtovávám, tak nájemné + zálohy na služby dávám do příjmů a proti tomu uplatňuji skutečné výdaje, dělám to tak již 3. rok u bytu, který pronajímá syn, kontrolu jsem z FÚ neměla, ale v pokynu D-300 se mluví o zálohách, které zúčtováváte a tudíž je nedáváte do příjmů. V synově bytě se dost často mění nájemníci a tak nám tento způsob vyhovuje. Prosím o názor druhých. Jana

    • 27. 3. 2007 16:10

      Soňa (neregistrovaný)

      Re: příjmy z pronájmu §9-energie paušále
      Přesně tak jsem to myslela. Někdy totiž z různých důvodů zúčtování nejde udělat (např. platí se za počet osob, a ten se mění, nájemníci se mění často během roku atd.) Opravdu s tím nemá někdo zkušenosti? Řekla bych, že je to častý problém? Co např. podnájmy jedné místnosti apod., na které nemusí být písemná smlouva?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).