Re: Dohoda o provedení práce - kdo platí
Zaměstnavatel je povinen Vám srážkovu daň srazit a odvést ji místně přílušnému FÚ. Tím je celá daň srovnána a už se k ní nikdo nevrací. To je do 5000 Kč.
Nad 5000 Kč se daní zálohovou daní a v tomto případě ( je to souběh zaměstnání, závislých činností) si musíte podat daň.přiznání.
Re: Dohoda o provedení práce - kdo platí
Záleží na tom, jak jste si výši mzdu sjednal ( hrubou-čistou tj. před zdaněním, po zdanění)
Daň, ať srážková nebo zálohová je sražena ze mzdy zaměstnance, ale odvádí ji zaměstnavatel. Zaměstnanec nemusí podávat DAP, pokud k tomu nemá důvod, pokud je v PP a podepíše v "Prohlášení", že chce zúčtovat daň (týká se to jen zálohové), tak mu to zaměstnavatel udělá.
Olda
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát označuje nové hlášení za stabilní, firmy ale hlásí chyby a chaos
Nevinný prodej domácí slivovice může skončit likvidační pokutou
Firmy musí řešit zmatek v hlášení zaměstnanců. Chyba v systému poslala špatná data
Chytila páječku za pálivý konec, přesto se nevzdala. Dnes tvoří unikáty z cínu i skla
Další spor Schillerové s Babišem, tentokrát jde o limity u zdravotních benefitů
Ženám rostou důchody v posledních letech rychleji než mužům
27. 3. 2007 21:22
Dobrý den, jsem v této situaci:
Dohodl jsem se se zaměstnavatelem, že mi dá 4500,- , nyní mi ovšem na smlouvu napsal 4500,- Kč, z toho 15% daň srážkou.
Na mě ovšem znění zákona dělá dojem, že tuto daň by měl zaplatit zaměstnavatel a pokud by plat byl více jak 5000, tak daň neplatí z platu nikdo, ovšem já jako zaměstnanec musím koncem roku podat daňové přiznání a tam to uvést...
Je to tak, či není?
Děkuji předem za rady