Re: Zápočtový list x potvrzení o zaměstn
Klasický zápočťák nemám, bohužel, v archivu, ale vzpomínám si, že se do něj vyplňovalo kolik roků, měsíců a dnů jste odpracovali pro účely nároku na dovolenou (od 15 let věku) a také pro zápočet na důchod (od 18 let věku).
V roce 1990 se používalo "Potvrzení při změně zaměstnání" a pod tím je v závorce napsáno "Zápočtový list" :-)
Re: Zápočtový list x potvrzení o zaměstn
Neustále se směšují dvě věci, kterým se jedním slovem říká zápočťák, který ale oficiálně neexistuje. Existuje "potvrzení o zaměstnání", které je povinen vydat zaměstnavatele, a to v den skončení pracovního poměru, i když pracovník dále marodí nebo nevrátil pomůcky a pod.
V potvrzení o zaměstnání je zaměstnavatel povinen uvést údaje, které určuje §313.
Dalším potvrzením je "potvrzení o pracovních neschopnostech" (toto je ten zápočet promaroděných dní), který potvrzuje ten, kdo nemocenské dávky vyplácí - takže buď firma nebo sociální správa a na to je 8 dní.
Jestli jsou obě potvrzení na jednom papíře nebo každé zvlášť není podstatné, každopádně ale když zákon určuje, že "potvrzení o zaměstnání" musí být vydáno při skončení prac. poměru, nemůže sociálka vyžadovat jeho předložení k potvrzení, protože se jí netýká. Jí se týká pouze vystavení "potvrzení o pracovních neschopnostech".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 4. 2007 16:14
Je nějaký rozdíl v těchto dvou formulářích. Stáhla jsem si formulář z Form studia zápočtový list, ale tiskne mi to potvrzení o zaměstnání.
Asi hodně stupidní dotaz, ale chci mít jistotu, že na OSSZ pošlu to co mám.
Moc děškuji