Svědečné - lze čerpat dovolenou?

• (neregistrovaný)

17. 4. 2007 10:10

Prosím - zaměstnanec byl celý den u soudu jako svědek. Potvrdila jsem mu hrubý průměrný hodinový výdělek.
    Zaměstnanec si na tento den zažádal o dovolenou a za firmu jsem mu ji postkytla. Má na to nárok? Nebo MUSÍ být neplacené volno - pokud ano - proč?
    Jak postupovat při ročním zúčtování - musí mi výši svědečného říct nebo se tato částka nezapočítává do příjmu?
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 4. 2007 11:40

renata (neregistrovaný)

Re: svědečné - lze čerpat dovolenou?
      Soud vám nebude refundovat mzdu zaměstnance za dobu strávenou u soudu? Pokud ano, bude tento den proplacen zaměstnanci průměrem na dovolenou, ovšem z nároku na dovolenou se mu nebude odečítat. Výši této náhrady mzdy by vám měl soud refundovat na základě vašeho potvrzení.
      Předpokládám, že svědečné (i když jsem o tom ještě nikdy neslyšela) není příjem podléhající zdanění, tedy by vás při RZD neměl zajímat.

• 17. 4. 2007 11:41

renata (neregistrovaný)

zkuste si toto přelouskat
      http://www.mesec.cz/clanky/odmena-za-svedectvi/

• 19. 4. 2007 8:40

iva (neregistrovaný)

toto svědečné proplatí /refunduje / soud Vaší firmě a vy pracovníkovi tento den budete normálně platit průměrem jako dovolenou, ale dovolenou by čerpat neměl, spíše placené náhradní volno a tento příjem bude pro pracovníka jako normální mzda, akorát vy na základě refundační faktury kterou vystavíte soudu dostanete tuto mzdu nahrazenou, nebude tedy z Vašich zdrojů. Snad jsem to dost jasně vysvětlila.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).