Re: darování nemovitosti - prosím o radu
1) odhad musí být zpracován dle platné oceňovací vyhlášky-teď od ledna je v platnosti nová, znalec v posudu zohlední již dříve zřízené věcné břemeno
2) spadáte do II. skupiny - 3% a musíte doložit příbuzenský vztah, ve Vašem případě např. rodnými listy kde oba budete mít uvedeny společné rodiče
4) myslím že smlouva musí být vyhotovena 4x a podpisy stačí ověřené na matrice
5) jestli chcete nechat ověřovat podpisy u notářky, tak Vám může rovnou sepsat darovací smlouvu nebo tady u nás i znalci co oceňují nemovitosti tak sepisují smlouvy jak kupní tak darovací a asi je to tak i lepší, protože ještě k té darovací smlouvě musíte napsat "Návrh na vklad do katastru" a pokud tam bude něco špatně a katastr Vám to vrátí tak platíte znovu poplatek, který je myslím 500,-- Kč
nevím jak se na to cítíte, není to nic hrozného
přiznání k dani darovací se podává do 30ti dnů ode dne kdy převezmete zavkladovanou smlouvu z katastru, daň darovací se platí až na základě platebního výměru
Re: darování nemovitosti - prosím o radu
není zač děkovat - prodej, směna a darování nemovitosti mě baví, tak když můžu ráda pomůžu, kdyby něco tak dejte ještě vědět, mějte se a ať Vám vše vyjde tak jak si představujete
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 4. 2007 18:05
Prosím o překontrolování informací, které jsem získal a týkají se darování nemovitosti.
Můj bratr na mi daruje dům na domě je věcné břemeno pro dožití matky.
- musím mít zpracovaný odhad ( nebo je možno použít odhad staršího data?)
- spadám jako bratr do skupiny II. kde je procento daně při hodnotě do 1000000 Kč 3%
- darovací smlouva ve 3 vyhotoveních a notářsky ověřené podpisy
-souhlas matky s darováním nemovitosti - nebo není potřeba pokud se ve smnlouvě zavážu že dům přebýrám i s věcným břemenem
Moc děkuji za rady.