Re: fixní plat
Tak to je jistě špatně. Protože pokud si za práci ve svátek nebo za práci přesčas nevyberete náhradní volno, máte nárok na penízky za odpracovanou dobu, včetně zákonem stanovených příplatků. Upozorněte na to zaměstnavatele, že nedostáváte zákonné nároky, případně se můžete obrátit na inspektorát práce, který je kontrolním orgánem. Nárok zpětně na doplacení máte soudní cestu až 3 roky!!!!
Věřím, že to takto vyhovuje zaměstnavateli
Zdravím vás, Věrčo, podle toho, jak jste mi odpovídala na můj dotaz vím, že tu problematiku znáte a nechci se s vámi rozhodně hádat :-). Ale setkala jsem se i s tím, že ve smlouvě bylo u "fixního" platu výslovně dohodnuto, že zahrnuje i případnou práci přes čas. Jestli to není přípustné, to opravdu nevím. Je pravda, že se jednalo vždy o dost vysokou mzdu a práci s obtížněji kontrolovatelnou pracovní dobou (manažer, logistik, správce sítě). Jana F.
>>>ano ,nikde jsem se nedočetla jak to je se svátky
>>>,přesčasy.Mám daný plat a ten je stejný ať dělám ve
>>>svátek
>>>nebo přesčas.
>>
>>Tak to je jistě špatně. Protože pokud si za práci ve
>>svátek nebo za práci přesčas nevyberete náhradní
>>volno,
>>máte nárok na penízky za odpracovanou dobu, včetně
>>zákonem stanovených příplatků. Upozorněte na to
>>zaměstnavatele, že nedostáváte zákonné nároky,
>>případně se
>>můžete obrátit na inspektorát práce, který je
>>kontrolním
>>orgánem. Nárok zpětně na doplacení máte soudní cestu
>>až
>>3 roky!!!!
>>Věřím, že to takto vyhovuje zaměstnavateli
>******************
>Zdravím vás, Věrčo, podle toho, jak jste mi odpovídala
>na můj dotaz vím, že tu problematiku znáte a nechci se
>s vámi rozhodně hádat :-). Ale setkala jsem se i s
>tím, že ve smlouvě bylo u "fixního" platu výslovně
>dohodnuto, že zahrnuje i případnou práci přes čas. Jestli to
>není přípustné, to opravdu nevím. Je pravda, že se
>jednalo vždy o dost vysokou mzdu a práci s obtížněji
>kontrolovatelnou pracovní dobou (manažer, logistik,
>správce sítě). Jana F. Ve smouuvě nemám dohodu o práci přesčas.hrubý plat je 15000
>***********
1. Ujasněme si pojmy. Jestli se nemýlím (nevylučuji), tak pojem "plat" se od 1.1.2007 týká pouze vojáků z povolání - pro státní zaměstnance je validní pojem "mzda", pro ně dále upravený v ZP.
2. Vaše hrubá mzda může být sjednána vč. odměny za práci přesčas do limitu, který dle ZP může nařídit zaměstnavatel. Pokud je to takto uvedeno ve vaší pracovní smlouvě, je to OK.
>>1. Ujasněme si pojmy. Jestli se nemýlím (nevylučuji),
Mýlím - plat i pro státní zaměstnance (ZP §109/3)
>>tak pojem "plat" se od 1.1.2007 týká pouze vojáků z
>>povolání - pro státní zaměstnance je validní pojem
>>"mzda", pro ně dále upravený v ZP.
>>2. Vaše hrubá mzda může být sjednána vč. odměny za
>>práci přesčas do limitu, který dle ZP může nařídit
>>zaměstnavatel. Pokud je to takto uvedeno ve vaší
>>pracovní
>>smlouvě, je to OK.
>
>add2. Mám nejasný pocit, že právě tuhle možnost nový
>ZákP již neumožňuje.
Nevylučuji. Můžete to nějak upřesnit (§), že bych zrevidoval svou vlastní smlouvu?
Sjednávat mzdu s uvedením, že zahrnuje případnou práci přesčas (jak tomu bylo dříve) již po 1.1. nelze. Dle principu ochrany práva na mzdu, zde v tomto případě dle § 114 – mzda nebo náhradní volno při práci přesčas.
Připouští se však forma poskytování příplatku ve stálé měsíční výši (navýšení tarifu, měsíčního příplatku, nebo stálé měsíční odměny) s tím, že tento příplatek vždy pokryje minimální výši příplatku – 25% průměrného výdělku za dobu práce přesčas.
Pokud se nepletu, tak podobný, ne-li stejný paragraf jako zmiňovaný §114 je pořád v zákonu o mzdě. Tak proč najednou se všude v diskuzích píše, že to již nelze takto sjednávat. Existuje odkaz na nějakou normu, která se k tomu závazně vyjadřuje?
Trochu mi to připomíná humbuk kolem placení svátků průměrem u měsíční mzdy.
V zákoně o mzdě § 5 odst.2 se připouštěla možnost sjednat v prac. smlouvě mzdu včetně práce přesčas bez nároku na příplatky.
Totéž bylo ve st. ZP § 96 .Já si myslím. že spousta nejasností vznikla právě proto, že dva zákony st. ZP a zákon o mzdě byly sloučeny do nového ZP a vznikllo to, co vzniklo.
>
>>Sjednávat mzdu s uvedením, že zahrnuje případnou
>>práci
>>přesčas (jak tomu bylo dříve) již po 1.1. nelze. Dle
>>principu ochrany práva na mzdu, zde v tomto případě
>>dle § 114 – mzda nebo náhradní volno při práci
>>přesčas.
>> Připouští se však forma poskytování příplatku ve
>>stálé měsíční výši (navýšení tarifu, měsíčního
>>příplatku,
>>nebo stálé měsíční odměny) s tím, že tento příplatek
>>vždy pokryje minimální výši příplatku – 25%
>>průměrného
>>výdělku za dobu práce přesčas.
Aha, tohle. To, že je mzda sjednána jako vyšší se zohledněním přesčasů, jsem chápal právě jako ten konstantní měsíční příplatek...
OK, díky. Takže pro ujasnění:
1. Pracovní smlouva, která sjednává mzdu vč. přesčasů, je v tomto bodě neplatná?
2. Vzniknou-li zaměstnanci přesčasy (ať již nařízené nebo vykonané dobrovolně s vědomím zaměstnavatele), které si ve lhůtě nevybere (protože nemůže) náleží mu příplatek?
3. Může-li si zaměstnance přesčasy vybrat, znamená to ve smyslu věty z §114/2, že mu byly poskytnuty, tzn. nemusí mu zaměstnavatel prokazatelně sdělit, že a kdy mu to umožňuje?
>
>Pokud se nepletu, tak podobný, ne-li stejný paragraf
>jako zmiňovaný §114 je pořád v zákonu o mzdě. Tak proč
>najednou se všude v diskuzích píše, že to již nelze
>takto sjednávat. Existuje odkaz na nějakou normu, která
>se k tomu závazně vyjadřuje?
>Trochu mi to připomíná humbuk kolem placení svátků
>průměrem u měsíční mzdy.
>>
>>>Sjednávat mzdu s uvedením, že zahrnuje případnou
>>>práci
>>>přesčas (jak tomu bylo dříve) již po 1.1. nelze. Dle
>>>principu ochrany práva na mzdu, zde v tomto případě
>>>dle § 114 – mzda nebo náhradní volno při práci
>>>přesčas.
>>> Připouští se však forma poskytování příplatku ve
>>>stálé měsíční výši (navýšení tarifu, měsíčního
>>>příplatku,
>>>nebo stálé měsíční odměny) s tím, že tento příplatek
>>>vždy pokryje minimální výši příplatku – 25%
>>>průměrného
>>>výdělku za dobu práce přesčas.
>Aha, tohle. To, že je mzda sjednána jako vyšší se
>zohledněním přesčasů, jsem chápal právě jako ten
>konstantní měsíční příplatek...
>OK, díky. Takže pro ujasnění:
>1. Pracovní smlouva, která sjednává mzdu vč. přesčasů,
>je v tomto bodě neplatná?
>2. Vzniknou-li zaměstnanci přesčasy (ať již nařízené
>nebo vykonané dobrovolně s vědomím zaměstnavatele),
>které si ve lhůtě nevybere (protože nemůže) náleží mu
>příplatek?
>3. Může-li si zaměstnance přesčasy vybrat, znamená to
>ve smyslu věty z §114/2, že mu byly poskytnuty, tzn.
>nemusí mu zaměstnavatel prokazatelně sdělit, že a kdy
>mu to umožňuje?
>>
>>Pokud se nepletu, tak podobný, ne-li stejný paragraf
>>jako zmiňovaný §114 je pořád v zákonu o mzdě. Tak
>>proč
>>najednou se všude v diskuzích píše, že to již nelze
>>takto sjednávat. Existuje odkaz na nějakou normu,
>>která
>>se k tomu závazně vyjadřuje?
>>Trochu mi to připomíná humbuk kolem placení svátků
>>průměrem u měsíční mzdy. ***************************************************** Ve smlouvě nemám dohodu o přesčasech.Hrubá mzda 15000
1. Stačí to nasat jednou.
2. Dávejte prosím pozor při zápisu odpovědí. Zobrazte si oba vaše poslední příspěvky - není poznat, co quotujete a co jste psal vy.
Nicméně zpět k mým dotazům: pokud si můžu sjednat jakousi fixní paušální odměnu za přesčasy, jak píše Jitka_D, tak ho musím sjednat smluvně. A když ho smluvně sjednám jako součást rubé mzdy (aniž bych ho třeba vyjádřil konkrétní částkou), tak se dostanu k tomu, že ve smlouvě vlastně můžu sjednat mzdu vč. přesčasů. Pokud to nevyjádřím konkrétně, nehrozí mi nebezpečí, že ta fixní část nepokryje 25% za jakékoliv množství přesčasů, které bych mohl mít.
Ale to je spíš moje fabulace než objektivní názor...
Omlouvám se za zpoždění,dala jsem si restartovací volno.
K tématu (jen rozvedu to, co uvedla Jitka D.):
Ochrana mzdy zaměstnance při jeho přáci přesčas je podle §114 zajišťována dvojím způsobem a to zvýšením mzdy (příplatkem) nebo poskytnutím náh.v. místo toho zvýšení. Zásada poskytnutí přípl.25% prům.výdělku za práci přesčas nebo možnost náhr.volna do 3 měsíců platily i dle dřívějších předpisů. Dřívější možnost stanovit mzdu již s přihlédnutím k případné práci přesčas však již právní předpis neuvádí. Mzdu s přihlédnutím k případné práci přesčas v dřívějším pojetí není možné sjednat, aniž by se dalo prokázat uspokojení práva na příplatek ve stanovené min.výši.
Jako nejbližší možnost mzdového řešení přesčasové práce je poskytování příplatku ve stálé měsíční výši, například formou specifikovatelného a kvantifikovatelného navýšení tarifu, měsíčního příplatku nebo jiné stálé měsíční odměny s tím, že tento přípaltek pokryje min.výši stanovenou zákonem (25%prům.výd.).
Dle mého názoru stačí upravit vnitřní mzdový předpis, popř. dodatkem prac.smlouvu nebo mzdový výměr, ve kterém se stanoví výše příplatku,odměny apod. Pokud nebude přesně stanoven příplatek za přesčasy, pak se Váš zaměstnavatel musí řídit §114 a přesčasy Vám proplácet s příplatkem nebo Vám dát náhr.volno.
Zuzik
Ta fabulace zdá se logická a skutečně netroufám si ji vyvracet. Nicméně bych chápala, že jakýkoli PP by se měl uzavírat na zákonnou stanovenou pracovní dobu a to co je navíc je dobou přesčas a jsme zase u §114. Nový ZP nestanovuje striktně žádné složky mzdy ani podmínky pro používání forem mzdy a neomezuje zaměstnavatele a zaměstnance při způsobech stanovení mzdy. Za předpokladu, že je zachováno právo vzniku na mzdu dle stanovených §, pak nemusí sjednávat.
Ale abych odpověděla na Vaše dotazy o pár příspěvků výše, myslím si:
1. že je neplatná
2. ano, náleží
3. mělo by vyplynout z evidence docházky (teoreticky), což si ale u některých specifických prací nedovedu zcela přestavit a dokonce si troufnu říci, že docházka u některých zvláštních PP být nemusí.
Když budu vycházet z § 96 odst. 1a 2 ZP ,tak se evidence docházky vést musí.Problém nastává tam, kde je potřeba odpracovat větší množství přesčasových hodin a limit by byl brzy vyčerpán.A když si k tomu ještě přidám §2 odst 1a 3, a §19 odst.1 vychází mi z toho , že pokud bude stanovena základní mzda + pohyblivá složka mzdy (bonus. prémie odměna), která bude
vypočítána ze mzdy za práci přesčas + všech příplatků a zaměstnanec bude souhlasit s tím, že vykazovat se bude pouze fond p.d. a to na co má nárok bude v odměnách budou, obě strany spokojeny. Zaměstnanec dostane vše zaplaceno a zaměstnavatel nemá problém s překročením limitu přesčasové práce.Horší je to tam, kde zaměstnavatel nechce platit přesčasy vůbec. Tam asi musí zaměstnanec trvat na ZP.
Čistě jen hypoteticky: jak vést docházku u zaměstnance, který má dělat nějakou práci, část jí dělá doma, pro podklady si chodí k zaměstnavateli a směrodatné je u něho to, že jí v termínu odevzdá.
Je sice sjednán úvazek 40 hod, evidují se nepřítomnosti z důvodu dovolené či nemoci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
5. 5. 2007 9:15
co obsahuje fixní plat