Re: odstupné - radila Michaela 8.5.2007
Nevím, který to byl dotaz (jaký měl název), ale z odstupného se skutečně pojištění neodvádí. Odstupné se vyplácí v poslední mzdě. Ovšem z té mzdy se musí srazit pojištění. Ke zbytku se přičte odstupné a společně se to zdaní. Nepočítala to Michaela takto?
Tak jsem se pokusila sem překopírovat ten výpočet,jak postupovala paní Michaela :o)...Tento výpočet mne právě zmátl v těch odvodech.
Odstupné:
>Vychází mi to tedy: 80,- Kč/hod. x 8 hod. = 640
>Kč/den
>640 x 21,75 (průměr prac. dnů v měsíci) = 13 920,- Kč
>by měla
>být hrubá mzda na 1 měsíc
>13 920 x 3 měsíce (nárok na odstupné) = 41 760,- Kč
>hrubého
>41760 - ZP (4,5%) - SP (8%) - daň = čistá mzda
t.j. 41 760 - 1 880 - 3 341 - 7 981 = 28 558,- čistého
Přeplatek na dani vám bude vrácen při ročním vyúčtování daně
u nového zaměstnavatele nebo vrácen po podání daň. přiznání za r. 2007 (do 31.3.07)
Ps..ten dotaz se jmenuje " nárok na dovolenou a výše odstupného" z 8.5.2007
No, Michaela tam má několik chyb. Říká, že průměr se spočítá ze výdělků ze čtvrtletí, ve kterém naposledy pracovala. Není to tak. Průměr se vždy bere z výdělků v předešlém kal. čtvrtletí, pokud v tomto čtvrtletí bylo odpracováno aspoň 22 směn. Pokud ne, použije se průměr pravděpodobný, tzn. nejvíce podobný pravdě. Ale není vyloučeno, že účetní ho posoudí tak, že bude vycházet z toho loňského roku. Tedy hodinový průměr x úvazek x 21,74 x počet měsíců odstupného (podle zákona nejméně 3).
Každopádně se z odstupného pojištění neodvádí. Pojistné se odečte ze mzdy, k tomu se přičte odstupné a dohromady zdaní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 5. 2007 12:10
prosím o radu...hledala jsem zde výši odstupného,protože jsem dostala v práci výpověď dle par 52 písm c. Dne 8.5.2007 zde radila paní Michaela jiné paní se stejným dotazem na výši odstupného jako mám já. Spočítala jí výši hrubého trojnásobku a odečetla daň i SP A ZP. Je to tak dobře??? Ve mzdovém minimu jsem našla,že se SP a ZP z odstupného neodvádí. Teď nevím,jestli jsem to nějak nepopletla a nečetla něco jiného. Můžete mi někdo poradit?? Děkuji.