Re: Platový výměr
Pokud není výše mzdy smluvena v pracovní smlouvě, pak zaměstnavatel ji sám stanoví mzdovým výměrem. Tento výměr pak může měnit a nepotřebuje k tomu souhlas zaměstnance.Viz ZP § 113. Musí být ale dodržena zaručená mzda. Viz § 112. Stupně zaručené mzdy nahrazují dřívější minimální mzdové tarify. Výše zaručených mezd je stanovena nařízením vlády 567/2006 a v příloze k tomuto nařízení jsou charakteristiky jednotlivých stupňů (podle druhu práce). Nemusíte každého pracovníka vyloženě zařazovat do stupňů a toto sepisovat. Pouze každému napište jeho mzdový výměr, který mu dáte, a jeho CELKOVÁ hrubá měsíční mzda bez mzdy za přesčas a bez příplatků za práci ve svátek, zda noční práci, za práci o víkendu apod. musí dosáhnout alespoň výše, uvedené pro studeň, do kterého on podle druhu své práce náleží. Tzn. že ve mzdovém výměru může mít stanoveno i méně peněz a dorovnává se to třeba prémiemi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 5. 2007 10:03
Dobrý den,
zdědil jsem firmu a při studování pracovních smluv jsem zjistil,že pracovníci mají výši platu stanovenou takhle: "Zaměstnavatel stanoví mzdu podle vnitřních mzdových předpisů v platovém výměru"
Nic takového jsem nikde nenašel a tak bych to chtěl dát dopořádku.Jedná se o rodinný podnik,takže s vyplácení mezd není problém,ale určitě by to mělo být v pořádku.
Vzor pl. výměru jsem již našel,ale v něm je odvolání na na vnitřní předpisy společnosti a mzdový stupeň. Předpokládám,že musím ještě vytvořit vnitřní předpis a stanovit mzdové stupně - s tímhle bych potřeboval poradit, na internetu jsem k tomuto nic nenašel.
Co by měl vnitřní předpis a mzdové stupně obsahovat ?
Děkuji