Re: Platový výměr
Pokud není výše mzdy smluvena v pracovní smlouvě, pak zaměstnavatel ji sám stanoví mzdovým výměrem. Tento výměr pak může měnit a nepotřebuje k tomu souhlas zaměstnance.Viz ZP § 113. Musí být ale dodržena zaručená mzda. Viz § 112. Stupně zaručené mzdy nahrazují dřívější minimální mzdové tarify. Výše zaručených mezd je stanovena nařízením vlády 567/2006 a v příloze k tomuto nařízení jsou charakteristiky jednotlivých stupňů (podle druhu práce). Nemusíte každého pracovníka vyloženě zařazovat do stupňů a toto sepisovat. Pouze každému napište jeho mzdový výměr, který mu dáte, a jeho CELKOVÁ hrubá měsíční mzda bez mzdy za přesčas a bez příplatků za práci ve svátek, zda noční práci, za práci o víkendu apod. musí dosáhnout alespoň výše, uvedené pro studeň, do kterého on podle druhu své práce náleží. Tzn. že ve mzdovém výměru může mít stanoveno i méně peněz a dorovnává se to třeba prémiemi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Senioři nad 80 let dostanou přidáno automaticky. Vláda schválila velkou změnu důchodů
Přiznání k dani, živnost i další online služby státu: Přihlášení přes datovku končí
Berňák zveřejnil nový vzor potvrzení. Členům bytových družstev usnadní odpočet úroků
Dnes je splatná nižší paušální daň. Od srpna musí ale OSVČ znovu měnit trvalý příkaz
Jsme rodinná firma milující přírodu, říkají výrobci svíček
Dovolená: 10 věcí, které překvapí většinu zaměstnanců i zaměstnavatelů
22. 5. 2007 10:03
Dobrý den,
zdědil jsem firmu a při studování pracovních smluv jsem zjistil,že pracovníci mají výši platu stanovenou takhle: "Zaměstnavatel stanoví mzdu podle vnitřních mzdových předpisů v platovém výměru"
Nic takového jsem nikde nenašel a tak bych to chtěl dát dopořádku.Jedná se o rodinný podnik,takže s vyplácení mezd není problém,ale určitě by to mělo být v pořádku.
Vzor pl. výměru jsem již našel,ale v něm je odvolání na na vnitřní předpisy společnosti a mzdový stupeň. Předpokládám,že musím ještě vytvořit vnitřní předpis a stanovit mzdové stupně - s tímhle bych potřeboval poradit, na internetu jsem k tomuto nic nenašel.
Co by měl vnitřní předpis a mzdové stupně obsahovat ?
Děkuji