Hlavní navigace

Jak zaměstnat brigádníky.

  • (neregistrovaný)

    29. 5. 2007 12:50

    Dobrý den,
    Často řeším problém, jak zaměstnat takové ty lidičky na výpomoc. Mají svůj hlavní pracovní poměr u jiné firmy a k nám si chodí po práci přivydělávat. Řešila jsem to DPP, ale pak jim nestačilo ani 150 hodin ročně, musela jsem snižovat počet odprac. hodin a zvyšovat sazbu na hodinu, což ve výsledku měli brigádníci vyšší průměr na hodinu než stálý zaměstnanci. To se mě moc nelíbilo.
    Nevím jestli zaměstnat na další HPP, nebo na DPČ, jak to je tedy u obou prac. poměrů s prohlášením/to asi nepodepisují, když ho podepsali u jiného zaměstnavatele/.Teď už vlastně neexistuje nepravidelná výpomoc, ale k nám vlasně chodí nepravidelně, podle toho kolik je práce, tak jak to určit ve smlouvě./může u nás být 2 měsíce, nebo také 2 roky/
    Dále jak to je když omarodí i já musím jeho neschopenku zaslat na sociálku?A co když ho zamětnáme na HPP a již ho nebudeme potřebovat, jak ho tedy propustit. Prostě si s tím nevím rady, co je výhodnější. Prosím poraďte, jaké Vy máte zkušenosti....
    Děkuji za každý názor

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 5. 2007 15:31

      Eva (neregistrovaný)

      Re: jak zaměstnat brigádníky.
      Musíte uzavřít smlouvu na další pracovní poměr, určit rozvrh směn, mají nárok na dovolenou i na nemocenskou, stejnou výpovědní dobu, nárok na odstupné atd., vše je stejné jako u ostatních zaměstnanců. Tedy pro zaměstnavatele nevýhodné a nepoužitelné. Nechte doložit od "hlavního zaměsntnavatele", že provádí odvody ZP nejméně z min. mzdy; nemohou podepsat prohlášení k dani a pokud jejich zdanitelný příjem bude více než 5000 Kč měsíčně jsou povinni podat daňové přiznání na FU.
      Jediná možnost je v současné době uzavřít dohodu o pracovní činnosti, nesmí se ale překročit polovina zák. pracovní doby (počítá se za celou dobu, na kterou je smlouva uzavřena). Pokud ale bude od 1.1.2008 platný nový zákon o nem. pojištění v současném znění, musí se pro účely nem. dávek i u těchto dohod stanovit rozvrh směn. Pokud má někdo jiný nápad jak toto vše obejít ráda se přiučím, my jsme na nic nepřišli a v loňském roce jsme měli nepravidelných výpomocí přes léto hodně. Kratší úvazky jsme převedli na DPČ u delších riskujeme všechny následky normálního pracovního poměru.

    • 29. 5. 2007 17:55

      Verča (neregistrovaný)

      Re: jak zaměstnat brigádníky.
      Pokud vím, ani starý zákoník práce neznal žádný PP na nepravidelnou výpomoc. Byl buď HPP, VPP, DPČ nebo DPP. Zajímalo by mě, zda jste měli někdy pracovněprávní kontrolu (ÚP, OIP) a jak se na takové smlouvy - nesmlouvy koukali. Sepiště s nimi DPP, po vyčerpání DPČ a máte po starostech. Při DPČ se proplácí i DNP.

    • 30. 5. 2007 8:10

      Eva (neregistrovaný)

      Re: jak zaměstnat brigádníky.
      Pokud potřebujete sezónní brigádníky - pracují v závislosti na počasí a to i přesčas - tak nepomůže ani DPČ (pouze do poloviny pracovního úvazku) a DPP už vůbec (nelze uzavřít na práce uvedené v OR), jako státní podnik musíme mít stanovený podíl zaměstnanců. Kontrol jsme měli několik, včetně externích auditorů, se smlouvami na nepravidelnou výpomoc jsme nikdy neměli problémy. Problémy začnou s novým zákonem o nem. pojištění. V příspěvku ale šlo spíše o zrušení vedlejších pracovních poměrů, které měly třeba výhodu 15denní výpovědní lhůty apod.

    • 1. 6. 2007 21:21

      Verča (neregistrovaný)

      Re: jak zaměstnat brigádníky.
      Paní Evo, můžete mi napsat § starého i nového ZP, kde je uveden jako druh PP nebo něco podobné smlouvě na nepravidelnou výpomoc?? Rada bych se poučila. A měli jste někdy kontrolu pracovně právní z ÚP a nyní nově z OIP na takové vaše smlouvy??

    • 4. 6. 2007 8:13

      Eva (neregistrovaný)

      Re: jak zaměstnat brigádníky.
      ano, kontrolu jsem měli jak již výše uvádím, naštěstí nejste kontrolorka Vy, s některými lidmi je i domluva. Prac. smlouva na nepravidelnou výpomoc (případně chcete-li "dle potřeb zaměstnavatele") je uzavírána dost často především na sezónní práce. § v ZP nehledejte, tyto smlouvy jsou uzavírány především s důchodci, nikoli s lidmi v produktivním věku, a ti jsou rádi, že občas mohou pomoct a jít si přivydělat, pokud bychom to chtěli legalizovat, tak musíme uzavírat smlouvu třeba na 1 den, ráno kouknu z okna - nechumelí tak uzavřu smlouvu (pracoviště ale je vzdálené od ústředí třeba 40 km). Tyto smlouvy mají jedinou nevýhodu a to, že zaměstnanec může přijít a říct, že chce práci přidělit a nebo zaplatit prostoj, v případě soudního sporu by samozřejmě vyhrál. Věřte, že za 20 let se nám to ještě nestalo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).