Re: Služební cesta vs. odpracovaná doba
>Dobrý den,
>zaměstnavatel vysílá pravidelně zaměstnance na
>služební cesty, velmi často do zahraničí. Zvyklost je taková,
>že pokud se jede na služební cestu o víkendu nebo ve
>svátek, tato doba se vůbec nezapočítává do odpracované
>doby, tedy nejen že není nárok na příplatky, ale ani
>na normální plat, s odůvodněním, že jde vlastně o
>dopravu do zaměstnání. To se mi zdá hloupost, zaměstnání
>mám přece v místě, kde mám napsanou smlouvu, a ne v
>úplně cizí zemi případně u zákazníka. Pokud se ovšem
>cestuje v pracovní den, počítá se to normálně jako
>odpracovaná doba. Diety náleží zaměstnancům v obou případech.
>Pokud ve svátek nebo o víkendu už probíhá na služební
>cestě vlastní práce, opět není nárok na příplatky ani
>plat, ale tady už je nárok vybrat si 8 hodin na
>náhradním volnu.
>
>Dále - pokud v den, kdy je zaměstnanec na služební
>cestě, odpracuje přesčasy, nikoho to nezajímá, do
>docházky se píše 8 hodin.
>Zdá se mi to v nesouladu s férovým jednáním, že firma
>vyšle zaměstnance na služebku o víkendu a nic mu za to
>nezaplatí, ale je to v souladu s platnými zákony?
Už se ti tu vícekrát popisovalo, to, že se cestování mimo pracovní dobu nezapočítává jako práce, je v pořádku.
1) Doba cesty mimo pracovní dobu = 0 Kč
2) Doba cesty v pracovní době = náhrada mzdy
3) Doba práce mimo pracovní dobu = mzda za práci plus přesčasový příplatek (nebo vybrání náhr. volna)
4) Doba práce v pracovní době = mzda za práci
5) Kč dle cesťáku
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Senioři nad 80 let dostanou přidáno automaticky. Vláda schválila velkou změnu důchodů
Přiznání k dani, živnost i další online služby státu: Přihlášení přes datovku končí
Berňák zveřejnil nový vzor potvrzení. Členům bytových družstev usnadní odpočet úroků
Dnes je splatná nižší paušální daň. Od srpna musí ale OSVČ znovu měnit trvalý příkaz
Jsme rodinná firma milující přírodu, říkají výrobci svíček
Dovolená: 10 věcí, které překvapí většinu zaměstnanců i zaměstnavatelů
31. 5. 2007 11:40
Dobrý den,
zaměstnavatel vysílá pravidelně zaměstnance na služební cesty, velmi často do zahraničí. Zvyklost je taková, že pokud se jede na služební cestu o víkendu nebo ve svátek, tato doba se vůbec nezapočítává do odpracované doby, tedy nejen že není nárok na příplatky, ale ani na normální plat, s odůvodněním, že jde vlastně o dopravu do zaměstnání. To se mi zdá hloupost, zaměstnání mám přece v místě, kde mám napsanou smlouvu, a ne v úplně cizí zemi případně u zákazníka. Pokud se ovšem cestuje v pracovní den, počítá se to normálně jako odpracovaná doba. Diety náleží zaměstnancům v obou případech. Pokud ve svátek nebo o víkendu už probíhá na služební cestě vlastní práce, opět není nárok na příplatky ani plat, ale tady už je nárok vybrat si 8 hodin na náhradním volnu.
Dále - pokud v den, kdy je zaměstnanec na služební cestě, odpracuje přesčasy, nikoho to nezajímá, do docházky se píše 8 hodin.
Zdá se mi to v nesouladu s férovým jednáním, že firma vyšle zaměstnance na služebku o víkendu a nic mu za to nezaplatí, ale je to v souladu s platnými zákony?