Re: nemocenská
lékař by měl přepsat začátek neschopnosti až od 2. dne, pokud zaměstnanec ten den odpracoval celou směnu, jinak je to u hospitalizace v nemocnici (odpracován celý den a hospitalizace třeba v podvečerních hodinách) - ti neschopenku nepřepisují a vím, že s placením za 1. den nemoci jsem měla problémy (už dlouho se mi tento případ nenaskytl, musela bych to nařízení hledat)
možná se ještě někdo ozve a poradí
Svého času jako mzdovka jsem takový případ měla. Zaplatila jsem už jen 2 dny nižší sazbou a pak zvýšenou a při kontrole ze sociálky mi řekli, že takto to nelze a měla jsem nechat přepsat neschopenku od lékaře. V zápise se mi to však neobjevilo. Že by byly tak hodné kontrolorky??
Mám dojem, že tehdy se zřejmě při kontrole kontrola spletla a tvrdila Vám nesmysl. Vy ani ten nemocný přece nemůžete žádat, aby lékař přepsal neschopenku. Pokud vím, tak vždycky platilo to, co píšete - pokud první den zaměstnanec odpracoval, zaplatily se sníženou sazbou jen následující 2 dny a pak se pokračovalo zvýšenou sazbou. Pokud z toho prvního dne odpracoval jen část, tak se mu sníženou sazbou zaplatily ty zbývající hodiny plus další 2 dny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 6. 2007 8:38
Dobrý den,
zajímalo by mě, když je neschponka napsána od data 28.5.07 a zaměstnananec celý den odpracoval 8hod co s tím?
děkuji