SZM za rok 2005

• (neregistrovaný)

1. 6. 2007 9:18

Dobrý den, chtěla bych si ještě podat SZM za rok 2005. Přečetla jsem si v předcházejících diskuzích vše potřebné, jen mě zarazilo, že tomu z manželů ketrému vznikne z důvodu společeného zdanění nedoplatek na dani vystaví FU penále za ten rok. Nevíte, jak výši tohoto penále spočítat?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 6. 2007 10:29

Anna (neregistrovaný)

Re: SZM za rok 2005
      Zrovna tu mám takové penále před sebou - zoufalý zaměstnanec se mě ptá, co má dělat, tak mu pomáhám formulovat žádost o prominutí penále, ale nevím, jak uspěje...
      Je to 1‰ za každý kalendářní den prodlení od 31.3.2006 do zaplacení.

• 1. 6. 2007 11:53

VV (neregistrovaný)

Při SZM dojde po vzájemném započtení vždy k přeplatku. Také jsme podávali za rok 2005 a vrátili nám přesně námi spočítanou částku, žádné penále nevyměřili.

• 1. 6. 2007 11:59

Jarda (neregistrovaný)

Také jsem si dělal SZM za r.2005, měl jsem přeplatek a manželka nedoplatek. Můj přeplatek se použil na nedoplatek manželky a ještě doplatila rozdíl. Vše bylo v řádném termínu pro podání přiznání. Žádné penále nám nevyměřili.
      Vy budete dělat SZM za r. 2005 teprve teď?

• 1. 6. 2007 12:25

VV (neregistrovaný)

Může se podat i teď. FÚ může vyměřit sankci za pozní podání, ale jak už jsem psala, nám ji nevyměřil a celý přeplatek nám vrátil.

• 2. 6. 2007 20:05

všeználek (neregistrovaný)

Také jsem to známému řešila až letos. Vůbec se s touto možností jeho bývalá účetní před rokem neunavovala. Když jsem zjišťovala, jak je to s případným penálem, na FÚ mi paní řekla, že neví, ať podáme a ono se uvidí, jestli něco vyjde. Až na FŘ jsem zjistila odkaz na § 66 nebo 68?? zákona o poplatcích. FÚ může, ale nemusí vyměřovat penále. Nevidím ale důvod pro jeho vyměření, když vlastně manželé nic státu nedlužili, naopak mu nechali o nějaký ten měsíc peníze jako bezúročnou půjčku. Jak jsem zjistila u známe daň. poradkyně, náš FÚ prý nic nevyměřuje. Spíš je nám divné, že známý ani jeho manželka ještě neobdrželi přeplatky za rok 2005 ani 2006 a to jsem obě podávala v březnu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).