Pracovní poměr

• (neregistrovaný)

5. 6. 2007 7:47

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Jsem zaměstnaná v jedné firmě na hlavní prac.poměr. Nyní založil otec firmu a potřebuje zaměstnance na pár hodin týdně. Jde mi o to, jaký zaměstnanecký poměr by byl nejlepší. Zda pořád existuje vedlejší prac.poměr, nebo zda je lepší dohoda o provedení práce. A pokud ano, zda se tento příjem počítá do mateřské dovolené.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 6. 2007 7:50

Alice (neregistrovaný)

Re: Pracovní poměr
      Vedlejší prac. pom. nový ZP zrušil, jsou to jen další prac. p. Přivýdělek při mateřské mít nemůžete, až při rodičovské.

• 5. 6. 2007 8:34

xy (neregistrovaný)

Z DoPP se neodvádí SP, ZP, ale je omezeno 150 hod./rok u jednoho zaměstnavatele. Tzn., že nejste pojištěna a případná další PPM by se z této dohody nepočítala.

• 5. 6. 2007 8:47

Zuzana (neregistrovaný)

Děkuji za odpovědi, takže jak jsem pochopila, SP a Zp se odvádí pouze u dohody o prac.činnosti. Ta nesmí přesáhnout určitý počet hodin týdně a pak tento výdělek se počítá i do mateřské dovolené

• 5. 6. 2007 15:01

Jiřka (neregistrovaný)

Chápu to dobře, že se chystáte na mateřskou u svého prvního zaměstnavatele? A ptáte se na to, když budete mít ještě příjem z dalšího prac. poměru nebo dohody o pr. činnosti, zda budete mít mateřskou i z tohoto. Ano, z každého prac. vztahu, kde se odvádí pojištění, je pak nárok na mateřské dávky. Ale pouze tehdy, když nasčítáte 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před skutečným dnem porodu, a těch 270 kal. dnů musí být pro každý pracovní vztah zvlášť. Takže se může stát, že u prvního zaměstnavatele tuto podmínku splníte, protože jste u něho již delší dobu, ale u té dohody tuto podmínku nesplníte, protože tam budete zaměstnaná třeba jen půl roku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).