Hlavní navigace

Platba faktury z EU v Kč

  • (neregistrovaný)

    5. 6. 2007 9:29

    Máme zákazníka z EU vystavujeme mu faktury v Kč a on nám je hradí na Kč účet.Faktury jsou na větší částky např. 500.tis Kč. Když nám fa hradí tak ve své bance má limit 350tis.Kč které v jeden den může uhradit. Banka nám na účet připíše 349820 Kč a v textu je poznámka 350.tis , 180kč poplatek. Ten poplatek odečtou zákazníkovi? já bych v tomto případě měla brát co nám příjde na účet tech 349820,-Kč. Jde mi o to že mi vznikají nedoplatky fa a já nevím co s tím. Děkuji za Vaše zkušenosti.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 6. 2007 9:41

      Verča (neregistrovaný)

      Re: Platba faktury z EU v Kč
      faktura může být uhrazená na několikrát, stejně jako v Česku, tak i z venku. Banky si vždy strhnou poplatek za úhradu, každá má trochu jiný mechanismus - některá z úhrady, některá ho naúčtuje zvlášť. Pro Vás je rozhodné, kolik skutečně hradil odběratel. Poplatek je nákladová položka vůči bance, bez ohledu na to, jakým způsobem si ji banka strhla. Takže vy si do salda na 311 dáte celých 350tis. a 180 Kč proti tomu jako výdaj na bankovní poplatky. Možná není marné si na tyto zahraniční poplatky které se strhávají z úhrad faktur založit vlastní analytiku a značit si je, ke které úhradě poplatek byl.

    • 5. 6. 2007 9:43

      VV (neregistrovaný)

      Re: Platba faktury z EU v Kč
      Úhradu fa musíte zaúčtovat celých 350 tis. 221/311 a bankovní poplatek 180,- je náklad 568/221.

    • 5. 6. 2007 9:46

      zd (neregistrovaný)

      Re: Platba faktury z EU v Kč
      Znám tento problém. Je třeba požádat zákazníka, aby na platební příkaz uváděl ohledně bankovních poplatků kód OUR, tj. všechny poplatky k tíži plátce. Na každém platebním příkaze jsou tři možnosti: OUR, SHA (plátce i příjemce se podílí) a BEN (všechno hradí příjemce).
      Pokud dá zákazník OUR, pak Vám na účet přijde plná částka. Na každém platebním příkaze jsou tyto mezinárodní kódy. Pokud s tím nebude souhlasit, musíte to vést jako nedoplatky nebo si odúčtovat do nedaňových nákladů.

    • 5. 6. 2007 12:18

      Barbara (neregistrovaný)

      Re: Platba faktury z EU v Kč
      Nevidím důvod proč bankovní poplatek neměl být daňově uznatelnou položkou. Žádat po plátci úhradu ve formě "our" mi připadá jako science fiction (no, možná s tím máme každá jiné zkušenosti :-))

    • 5. 6. 2007 13:19

      zd (neregistrovaný)

      Re: Platba faktury z EU v Kč
      Samozřejmě, že bankovní poplatek je daňově uznatelný. Ale zde jsem pochopila, že se nejedná o případ bankovního poplatku uvedeného ve zvláštní položce na výpise, ale o případ, kdy není připsána na účet plná částka faktury (tedy po několika částečných úhradách stále zůstává nedoplatek). A jde o to, co s takovým nedoplatkem, byť je tam někde uvedeno, že byly strženy bankovní výlohy.
      Co se týká možnosti OUR - my sami takto našim dodavatelům platíme, protože považujeme za slušnost, aby byla dodavateli připsána úhrada v plné výši faktury. A většina (ne všichni) naši zákazníci na to přistoupili též. Ale chápu, že někdo na to nepřistoupí :-).

    • 5. 6. 2007 13:46

      Péťa (neregistrovaný)

      Re: Platba faktury z EU v Kč
      Zd pochopila jste to správně, poplatek není uveden jako další položka ale tato částka je pouze vyčíslena v poznámce "identifikace transakce" a to ještě ne u každého pohybu.

    • 5. 6. 2007 15:11

      Barbara (neregistrovaný)

      Re: Platba faktury z EU v Kč
      1.) Máte hodné odběratele:-)
      2.) Poplatky tohoto druhu taky dáváme do nákladů, a nikdy jsme s tím něměli žádný problém.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).