Re: DPH §9
Pronájem je osvobozený od DPH, i kdyby jste se stali plátci (příjmy z nájmu se počítají do obratu pro DPH- ale pokud nejsou jiné příjmy než z pronájmu dle § 9, potom se nelze registrovat k DPH - § 95), pouze pokud se dohodne plátce DPH s nájemcem také plátcem, že bude nájemné zdaňovat a oznámí na FÚ, může nájemné zdaňovat. Z hlediska DPH nezáleží na tom, zda je to příjem dle §7 nebo 9.Pronájem neplátcům nelze danit, počítá se koeficient.
Není mi jasné jak to mám tedy udělat, protože prodejna není v podnikání, nájemní smlouva je na r.č. a oba jsme plátci DPH. To mám změnit nájemní smlouvu s DIČ nahlásit na Fú že budu danit nájem a budu nájem uvádět měsíčně do přiznání k DPH. Ještě jsem se s tím nesetkala. To budu mít jednu záznamní povinnost v §7 a jednu v §9. Prosím.
Nahlásíte na FÚ, že budete zdaňovat nájem a přidáte smlouvu, kde musí být jasné, že jste oba plátci DPH, a do záznamní povinnosti( máte jen jednu) budete uvádět příjem z nájemného- můžete vystavovat daňový doklad dle smlouvy, toť vše.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 6. 2007 14:32
Tento případ je strašně zamotaný a složitý ale pokud by měl někdo trochu času a trpělivost ho se mnou rozmotat tak bych byla ráda za každý názor. Podnikatel vede DE, plátce DPH vlastní budovu, kterou nemá v podnikání, ale v budově jsou 2 prodejny a 2 byty. Do minulého roku v budově podnikal pouze on se svojí firmou. Od roku 2007 1 prodejnu pronajal plátci DPH. Protože majitel je nezvěstný vyřizuje za něj vše zákonný zástupce. Objekt je dost členitý a nemůžu nikde najít plány z kterých bych zjistila výměry jednotlivých prodejen a skladů.
1/ fa na el.energii, plyn a vodu jsou vystaveny na DIČ podnikatele.
-já si z jednotilých faktur na přijatou platbu uplatňuji DPH /zálohy platíme čtvrtletně/ a na konci až mi příjde vyúčtování přefakturuji dál v poměru plochy prodejen.
2/nájemné z bytů a prodejny budu danit v §9, protože budova není v podnikání - je to tak
Jenomže zákonný zástupce sepsal nájemní smlouvu na prodejnu s s.r.o.plátcem DPH a do nájemní smlouvy napsal IČO a DIČ podnikatele a poznámku, že nájem bude hrazen s DPH.
Teď po mě chtějí fa na nájem +DPH.
Můžu já se stát plátcem DPH v §9.
Podnikatel vlastní ještě další obytné domy, takže si myslím, že je to pro něj nevýhodné.