Re: Leasing
Takto to účtování lze použít, jen bych místo 379 použila účet 325 (detail) a náklady interním dokladem bych na nákladové účty rozúčtovala nájem518, a 568 ost.fin.náklady třeba.
Jako měsíční náklad musíte sečíst měsíční splátku nájmu a pojistného+1/36 akontace (včetně fin.služeb) vše bez DPH.
Není mi jasné,co Vám nevychází. Zuzik
Já účtuju leasing. splátky vč. akontace a pojištění, mimo DPH celé na účet 381/325, na konci roku, nebo měsíčně, zaučtuju daňové náklady (které vypočítám rovnoměrně z celkové ceny leasingu). Ty účtuju teprve na náklady 518/381. Když jsou daň.náklady i splátky ve správné výši, účet 381 na konci leasingu zůstane 0. Žádné interní doklady nevystavuju.
jasně, je to stejný postup, jen s tím rozdílem, že Vy účtujete jednorázově do nákladů na konci roku. Ten, kdo si potřebuje sledovat měsíční výsledky, tak účtuje měsíčne.
PS. A ten interní doklad určitě použijete alespoň jednou, při tom ročním zúčtování do nákladů :-) Zuzik
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 6. 2007 15:48
Dobrý den.
Doba leasingu je 36 měsíců, první nerovnoměrná splátka je na předmět leasigu 398830+DPH a finanční službu - 75777,71+DPH.
Celkem 515 781. DPH jsem uplatnila.
Poř.cena předmětu leasingu - 866 858,-
DPH k předmětu leasigu - 164 703
Celkem uhradí včetně DPH - 1 170 934
Jednotková cena - 945 576,46
Ke každé splátce se počítá pojištění osvobozeno DPH - 1269,50
Z čeho mám vycházet pro výpočet měsíčních nákladů?
Dá se to vypočítat tak, že dám na účet 518 každou měsíční splátku bez DPH a interním dokladem tam dopočítám 1/36 nerovnoměrné splátky bez DPH?
Pořád mi to nevychází.....Prosím proto o radu.
Dá se účtovat: splátka nerovnoměrná a pak i všechny ostatní 381/379,
DPH na 343, platba 379/221 a každý měsíc příslušné daňové náklady 518/381