Re: Svátky platit náhradou
Cituji část §115 ZP Odpadla-li zaměstnanci pracovní směna v důsledku svátku,přísluší za odpadlou pracovní dobu náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Toto ustanovení platí i pro zaměstnance,kteří mají pevnou měsíční mzdu.To znamená,že se jim měsíční mzda za odpadlou pracovní dobu snižuje a místo ní dostanou náhradu mzdy.
Dlouho se tady o tom letos debatuje a většinou jsme se shodli na tom, že u měsíční mzdy zůstává vše při starém - nekrátit, neplatit svátek náhradou. Vyhledejte si příspěvky.
Ještě jednou se vracím k Vaší otázce,také tento problém nyní řeším a stále hledám správné řešení v týdnu jsme našla mou první odpověď a dnes tuto odpověď od odborníků:
„Náhrada mzdy nepřísluší zaměstnanci odměňovanému měsíční mzdou, neboť měsíční mzda v nezměněné výši přísluší zaměstnanci bez ohledu na počet pracovních dnů a svátků v kalendářním měsíci. Zaměstnancům s měsíční mzdou tedy žádná mzda v důsledku toho, že ve svátek, který připadl na jejich obvyklý pracovní den, nepracovali, neuchází, nelze jim tedy za tento den poskytovat průměrný výdělek. Obdrží měsíční výdělek, jako kdyby svátek vůbec v příslušném měsíci nebyl. Pro úplnost třeba dodat, že zaměstnancům s měsíční mzdou nepřísluší ani zvýšená měsíční mzda, pokud by ve svátek, který připadl na jejich obvyklý pracovní den, výjimečně pracovali (pouze mzdové zvýhodnění za práci ve svátek)." ve zpracování výplaty /nová zaměstnankyně,která nemá hod.odměňování/ za květen jsem se rozhodla pro tuto 2.variantu.Sice jsem toto vysvětlení našla v §135 ZP u platů,ale v kontaktu s kolegyní mi potvrdila,že takto od 1.1.07 stále postupuje a mzdu nekrátí a svátky neproplácí náhradou u měsíční mzdy..
Ve čtvrtek jsem se zúčastnila školení zaměstnance MPSV na problematiku ohledně mezd. Dlouze jsme tam probírali proplácení svátků, připadající na jinak obvyklý pracovní den. Výsledek je:
u měsíčních mezd nic nekrátit, platit jako by pracoval
u hodinových nebo úkolových mezd platit průměrem.
V technické novele ZP by se měl výklad a výpočet objevit tak, aby byl zcela jasný a nedocházelo k různým výkladům - krátit a náhradu nebo nekrátit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 6. 2007 18:47
Dobrý den, je povinnost platit svátky náhradou? Program nám dříve dny na které připadaly svátky započetl dohromady k ostatním pracovním dnům a mzda byla např. 8.000 Kč (minim. mzda). Nyní se nám mzda (náhrada) za svátek počítá zvlášť a mzda pak vyjde např. 8.074 Kč. Je to dle zákona povinnost platit svátky náhradou (svátky se počítají zvlášť) Děkuji