Re: Svátky platit náhradou
Cituji část §115 ZP Odpadla-li zaměstnanci pracovní směna v důsledku svátku,přísluší za odpadlou pracovní dobu náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Toto ustanovení platí i pro zaměstnance,kteří mají pevnou měsíční mzdu.To znamená,že se jim měsíční mzda za odpadlou pracovní dobu snižuje a místo ní dostanou náhradu mzdy.
Dlouho se tady o tom letos debatuje a většinou jsme se shodli na tom, že u měsíční mzdy zůstává vše při starém - nekrátit, neplatit svátek náhradou. Vyhledejte si příspěvky.
Ještě jednou se vracím k Vaší otázce,také tento problém nyní řeším a stále hledám správné řešení v týdnu jsme našla mou první odpověď a dnes tuto odpověď od odborníků:
„Náhrada mzdy nepřísluší zaměstnanci odměňovanému měsíční mzdou, neboť měsíční mzda v nezměněné výši přísluší zaměstnanci bez ohledu na počet pracovních dnů a svátků v kalendářním měsíci. Zaměstnancům s měsíční mzdou tedy žádná mzda v důsledku toho, že ve svátek, který připadl na jejich obvyklý pracovní den, nepracovali, neuchází, nelze jim tedy za tento den poskytovat průměrný výdělek. Obdrží měsíční výdělek, jako kdyby svátek vůbec v příslušném měsíci nebyl. Pro úplnost třeba dodat, že zaměstnancům s měsíční mzdou nepřísluší ani zvýšená měsíční mzda, pokud by ve svátek, který připadl na jejich obvyklý pracovní den, výjimečně pracovali (pouze mzdové zvýhodnění za práci ve svátek)." ve zpracování výplaty /nová zaměstnankyně,která nemá hod.odměňování/ za květen jsem se rozhodla pro tuto 2.variantu.Sice jsem toto vysvětlení našla v §135 ZP u platů,ale v kontaktu s kolegyní mi potvrdila,že takto od 1.1.07 stále postupuje a mzdu nekrátí a svátky neproplácí náhradou u měsíční mzdy..
Ve čtvrtek jsem se zúčastnila školení zaměstnance MPSV na problematiku ohledně mezd. Dlouze jsme tam probírali proplácení svátků, připadající na jinak obvyklý pracovní den. Výsledek je:
u měsíčních mezd nic nekrátit, platit jako by pracoval
u hodinových nebo úkolových mezd platit průměrem.
V technické novele ZP by se měl výklad a výpočet objevit tak, aby byl zcela jasný a nedocházelo k různým výkladům - krátit a náhradu nebo nekrátit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Senioři nad 80 let dostanou přidáno automaticky. Vláda schválila velkou změnu důchodů
Přiznání k dani, živnost i další online služby státu: Přihlášení přes datovku končí
Berňák zveřejnil nový vzor potvrzení. Členům bytových družstev usnadní odpočet úroků
Dnes je splatná nižší paušální daň. Od srpna musí ale OSVČ znovu měnit trvalý příkaz
Jsme rodinná firma milující přírodu, říkají výrobci svíček
Dovolená: 10 věcí, které překvapí většinu zaměstnanců i zaměstnavatelů
7. 6. 2007 18:47
Dobrý den, je povinnost platit svátky náhradou? Program nám dříve dny na které připadaly svátky započetl dohromady k ostatním pracovním dnům a mzda byla např. 8.000 Kč (minim. mzda). Nyní se nám mzda (náhrada) za svátek počítá zvlášť a mzda pak vyjde např. 8.074 Kč. Je to dle zákona povinnost platit svátky náhradou (svátky se počítají zvlášť) Děkuji