Re: minimální základ daně OSVC + zaměstn
Zákon o daních z příjmů nerozlišuje hlavní a vedlejší zdroje příjmů. Váš základ daně je tvořen součtem dílčích základů (podle § 6 - ze zaměstnání a podle § 7 - ze živnosti) a pokud je součet dílčích základů nižší, než MZD, pak vypočítáváte daň z minimálního základu. Jestliže je součet dílčích základů vyšší (za rok 2006 to bylo 112.950,- Kč), pak Vás MZD nezajímá.
Re: minimální základ daně OSVC + zaměstn
Naprosto souhlasím a jen doplním paragrafy - v § 7c se píše, že "u poplatníka s příjmy podle § 7 odst. 1 písm. a), b) nebo c) musí ZÁKLAD DANĚ podle § 5 a 23 činit alespoň.......atd."
Dále v § 5 odst. 2 je uvedeno, že "u poplatníka, kterému plynou ve zdaňovacím období souběžně dva nebo více druhů příjmů uvedených v § 6 až 10, je ZÁKLADEM DANĚ součet dílčích základů daně zjištěných podle jednotlivých druhů příjmů s použitím ustanovení odstavce 1."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Senioři nad 80 let dostanou přidáno automaticky. Vláda schválila velkou změnu důchodů
Přiznání k dani, živnost i další online služby státu: Přihlášení přes datovku končí
Berňák zveřejnil nový vzor potvrzení. Členům bytových družstev usnadní odpočet úroků
Dnes je splatná nižší paušální daň. Od srpna musí ale OSVČ znovu měnit trvalý příkaz
Jsme rodinná firma milující přírodu, říkají výrobci svíček
Dovolená: 10 věcí, které překvapí většinu zaměstnanců i zaměstnavatelů
7. 6. 2007 22:42
Dobrý večer,
jsem přesvědčena, že když je podnikání vedlejším zdrojem příjmů a zaměstnání zdrojem hlavní, nejsem povinna kalkulovat z podnikání daň z minimálního základu daně (samozřejmě se mi jedná o případ, kdy ZD z podnikání je nižší než min.ZD).
Ráda bych si přečetla přesnou citaci v zákoně ohledně rozlišení, kdy je z pohledu daně z příjmů považováno v souvislosti s min.ZD podnikání za vedlejší činnost. Bohužel se mi to nějak nedaří v Zákoně o daních z příjmů najít. Pročetla jsem celý § 7c a zde nic nenašla. Poradíte mi prosím někdo jaký paragraf, příp.i odstavec, tuto problematiku řeší?
Předem mnohokrát děkuji