Re: Základní jmění u a.s. - účtování??
Upsání akcií: 353/411
Splacení akcií: 221/353 popř. zásobami, majetkem 112/353,022/353 atd.
Nemusím tedy používat počáteční účet rozvažný? Udělám si předpis - upsání akcií 353/411, částečné splacení akcií bude 221/353 a jakmile se to doplatí tak bude také 221/353 ? Tím se mi to vše vyrovná..
Mám ještě dotaz, jak zaúčtovat výpis z banky, který mám z dubna, jsou tam i kladné úroky ale firma byla zapsaná do OR až v květnu?Vše zaúčtuji s datem zápisu do OR? Nikdy jsem neúčtovala firmu od úplného začátku, vždy již byla rozběhlá, tak si s tím nevím moc rady.. Navíc v softwaru, ve kterém se také ještě vůbec nevyznám :-( Děkuji
*** Víte, podle mě právě PÚR je právě k otevírání účetních knih (ČÚS 001) ale běžně se to asi dělá i takhle naprudko a asi s tím problém nikdo nemá. A možná máte program, který si "sám" navede PS přes PÚR. A ano, otvíráte až ke dni zapsání a tak, jak to na tom výpise k tomu dni máte - takže tam budete mít i úrokový výnos. A zase záleží na programu - některý Vám třeba nedovolí dát to přímo do PS, tak ten výnos navedete jako další položku deníku.....třeba :-) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 6. 2007 15:22
Dobrý den, prosím o radu při účtování ZK akciové společnosti. Společnost založila účet pro složení ZK. Na tento účet byla složena část ZK. Zhruba po 2 měsících byla společnost zapsána do OR a sepsána smlouva s bankou. Jak to zaúčtovat a jaká budou data? Od zápisu do OR nebo ještě před tímto datem? Četla jsem si dřívější příspěvky, ale nejsem z toho moc moudrá :-( Děkuji za vaše rady