Re: Fond oprav
Moje šéfka to nepochopitelně účtuje do nákladů, což je podle mne úplně blbě. Dlouhodobá záloha je správně. Ale z logiky věci vím, že během roku se z fondu oprav platrí drobné opravy , malé částky , ale v podstatě si myslím že je to na konci roku třeba zjistit a tyto opravy v poměrné části odečíst z fondu oprav a zálohy o to snížit. Chystám se na boj s šéfkou tak si to trénuju. Je to chytrá ženská, třeba mi to vyvrátí, tak vám potom napíšu.
Příjemce záloh na 475, poskytovatel záloh např. 314 s analytikou, že jde o dlouhodobou zálohu na opravy (ne fond oprav, to prakticky neexistuje, protože fondy ve skupině 42 se tvoří u příjemce ze zisku. Záloha není vlastní zdroj, fond ano).
Hezký den!
Fond oprav u neziskovek by byl ve skupině 91, dlouhodobá záloha je ve skupině 95. Mezi fondem oprav tvořeným ze zisku a dlouhodobou zálohou na opravy je dost velký rozdíl, jak z hlediska účetního tak z hlediska právního.
Původní otázka neobsahovala informaci, zda příjemce je podnikatel nebo neziskovka. Já příjemce považoval za podnikatele.
Hezký den!
Podle dotazu usuzuji, že se jedná o majitele bytu, který je ve správě jiného subjektu(SVJ). Účty 91,95 jsou u příjemce, ale majitel vlastně dává zálohu na případné opravy a to je záloha vydaná=314. Záloha je dlouhodobá, takže odlišit analytikou. Z ročního vyúčtování částku na opravy zaúčtovat do nákladů a zároveň čerpat zálohu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 6. 2007 9:20
Dobrý den, firma v loňském roce zakoupila byt, u kterého platí zálohy na energie ap. a také zálohy na fond oprav. Zatím je vše zaúčtované na 314. Na energie a jiné služby udělám dohadnou položku, ale nevím co se zálohami na fond oprav. Mám je nechat na nějakých dlouhodobých zálohách? Děkuji.