Re: Fond oprav
Moje šéfka to nepochopitelně účtuje do nákladů, což je podle mne úplně blbě. Dlouhodobá záloha je správně. Ale z logiky věci vím, že během roku se z fondu oprav platrí drobné opravy , malé částky , ale v podstatě si myslím že je to na konci roku třeba zjistit a tyto opravy v poměrné části odečíst z fondu oprav a zálohy o to snížit. Chystám se na boj s šéfkou tak si to trénuju. Je to chytrá ženská, třeba mi to vyvrátí, tak vám potom napíšu.
Příjemce záloh na 475, poskytovatel záloh např. 314 s analytikou, že jde o dlouhodobou zálohu na opravy (ne fond oprav, to prakticky neexistuje, protože fondy ve skupině 42 se tvoří u příjemce ze zisku. Záloha není vlastní zdroj, fond ano).
Hezký den!
Fond oprav u neziskovek by byl ve skupině 91, dlouhodobá záloha je ve skupině 95. Mezi fondem oprav tvořeným ze zisku a dlouhodobou zálohou na opravy je dost velký rozdíl, jak z hlediska účetního tak z hlediska právního.
Původní otázka neobsahovala informaci, zda příjemce je podnikatel nebo neziskovka. Já příjemce považoval za podnikatele.
Hezký den!
Podle dotazu usuzuji, že se jedná o majitele bytu, který je ve správě jiného subjektu(SVJ). Účty 91,95 jsou u příjemce, ale majitel vlastně dává zálohu na případné opravy a to je záloha vydaná=314. Záloha je dlouhodobá, takže odlišit analytikou. Z ročního vyúčtování částku na opravy zaúčtovat do nákladů a zároveň čerpat zálohu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Senioři nad 80 let dostanou přidáno automaticky. Vláda schválila velkou změnu důchodů
Přiznání k dani, živnost i další online služby státu: Přihlášení přes datovku končí
Berňák zveřejnil nový vzor potvrzení. Členům bytových družstev usnadní odpočet úroků
Dnes je splatná nižší paušální daň. Od srpna musí ale OSVČ znovu měnit trvalý příkaz
Jsme rodinná firma milující přírodu, říkají výrobci svíček
Dovolená: 10 věcí, které překvapí většinu zaměstnanců i zaměstnavatelů
12. 6. 2007 9:20
Dobrý den, firma v loňském roce zakoupila byt, u kterého platí zálohy na energie ap. a také zálohy na fond oprav. Zatím je vše zaúčtované na 314. Na energie a jiné služby udělám dohadnou položku, ale nevím co se zálohami na fond oprav. Mám je nechat na nějakých dlouhodobých zálohách? Děkuji.