Hlavní navigace

Nadměrná teplota

  • (neregistrovaný)

    14. 6. 2007 10:27

    Je v zákoniku práce nějaký paragraf, který určuje povinnosti jako je např. zajištění pitného režimu,kratší prac. doba apod. při nadměrném horku?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 6. 2007 13:46

      martina (neregistrovaný)

      Re: Nadměrná teplota
      (vloženo z webu)
      Vysoké letní teploty mohou nepříznivě ovlivnit výkon zaměstnanců. Jaké povinnosti ukládají právní předpisy zaměstnavateli při poskytování nápojů na pracovišti?
      Podle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen zajistit na pracovištích takové pracovní podmínky, které umožňují bezpečný výkon práce, odstraňovat rizikové a namáhavé práce a zřizovat, udržovat a zlepšovat zařízení pro zaměstnance, včetně vzhledu a úpravy pracovišť. Mezi tyto povinností patří i poskytování nápojů na pracovišti.
      Je třeba rozlišit, zda se jedná o poskytování nápojů v rámci zajištění pitného režimu pro zaměstnance, nebo o povinnost zajistit ochranné nápoje. Zajištění vhodného pitného režimu na pracovištích a poskytování nápojů právní předpisy konkrétně neupravují. Vychází se ze všeobecně známé skutečnosti, že nedostatek vody v organismu působí problémy, které vedou k celkovému poklesu duševní i fyzické výkonnosti člověka.

    • 14. 6. 2007 13:47

      martina (neregistrovaný)

      Re: Nadměrná teplota
      /pokračování/
      Povinnost poskytnout pitnou vodu na pracovišti upravuje nařízení vlády č. 178/2001 Sb. Na jeho základě je zaměstnavatel povinen zajistit pitnou vodu nejen pro účely dodržování pitného režimu, ale také pro případy, kdy se zaměstnanec zraní a je třeba poskytnout první pomoc (např. v případě poleptání). Nařízení vlády neřeší množství dodávané pitné vody nebo způsob její distribuce na pracovištích. Obecně se dá říci, že na jednoho zaměstnance a jednu směnu v trvání 8 hodin je nutné počítat minimálně s jedním litrem pitné vody.
      Na pracovištích, na kterých není technicky možné odstranit tepelnou zátěž (např. u řidičů veřejné hromadné dopravy), musí zaměstnavatel zajistit dodržování přípustných mikroklimatických podmínek a přijmout taková opatření, která zminimalizují nepříznivé dopady vysokých teplot na pracovníky. Jedním z takových opatření je poskytnutí vhodných ochranných nápojů, a to bezplatně a podle vlastního seznamu.
      Seznam ochranných nápojů vypracuje zaměstnavatel po dohodě s lékařem, který pro něj zajišťuje závodní preventivní péči. Seznam musí vycházet z vyhodnocení rizik, konkrétních podmínek práce a znalosti zdravotního stavu konkrétních zaměstnanců. Jedná se zejména o volbu vhodných ochranných nápojů u lidí, u kterých by mohlo dojít vlivem výkonu práce v nepříznivých pracovních podmínkách ke zhoršení zdravotního stavu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).